Смолянският театър се влива в пловдивския
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:38 / 27.07.2010Коментари ()1502
© Plovdiv24.bg
Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти. С изпълнение на заложеното в документа започва реформата в системата на сценичните изкуства, чиято цел е да се постигне оптимален тонус на културните институти, научи Plovdiv24.bg.

Концепцията, предложена от Министерството на културата, предвижда Новият драматичен театър "Сълза и смях" да се преобразува чрез вливане в Народния театър "Иван Вазов"; Държавният музикално драматичен театър "Кадрие Лятифова", Кърджали - чрез вливане в Драматично-кукления театър "Димитър Димов" - Кърджали; ДМДТ "Назъм Хикмет", Разград - в Драматичния театър "Антон Страшимиров", Разград; Родопският драматичен театър "Николай Хайтов", Смолян - в ДТ "Н. Масалитинов" - Пловдив.

Три филхармонии - в Шумен, Враца и Видин, ще се преобразуват в симфониети, а оперно-филхармоничните дружества в Русе, Бургас и Пловдив стават държавни опери. ОФД - Варна и ДТ "Стоян Бъчваров" в града се обединяват в Театрално-музикален продуцентски център, а ДМТ "Ст. Македонски" и балет "Арабеск" - в Държавен музикален и балетен център - София.

ДКТ "Сава Доброплодни" в Силистра ще бъде преобразуван чрез разделянето му на драматичен и на куклен театри. С извършените преобразувания се постига оптимизация и повишаване ефективността на дейността на новите структури и увеличаване публичния ефект от нея. Целта е държавните културни институти в сферата на сценичните изкуства да се превърнат в творчески, динамични, мобилни и социално адекватно действащи структури чрез ръководство от по-малък и общ административен екип, адаптиране на репертоарните планове в условията на съвременните изисквания и съобразяването им с регионалните особености, социална среда, интереси и естетически вкус на публиката.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Smolyanskiyat-teatur-se-vliva-v-plovdivskiya-180379
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.