Отчетоха: Училището - арена, а семейството - генератор на насилие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:07 / 27.07.2010Коментари ()1773
© Plovdiv24.bg
Направено сред 1500 пловдивски ученици от 13 до 19-годишна възраст изследване за нагласите им към агресията установило, че училището е арена, а семейството е генератор на насилие. Това съобщи на отчетна пресконференция за полугодието секретарят на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Петко Василев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
 
"Анализът показа, че в 56% от случаите нагласите към насилие се изграждат в семейството - или самото дете е насилвано, или ставало свидетел на насилие, или е съветвано да упражнява насилие, уж под формата на отбранителна реакция", обясни Василев.

98 срещу 106 в сравнение със същия период на миналата година е броят на извършените престъпления от непълнолетни, а двойно - от 21 на 11, са намалели престъпленията, извършени от малолетни. Тревожното е, че сред криминалните хроники отново се появяват невръстни убийци: непълнолетен уби баща си, а двама малолетни от "Столипиново" - на 8 и 12 години, убиха 4-годишно дете само защото, по думите на Василев, се залепило на хранилка към семейството.

Правело впечатление сформирането на групи с участието на непълнолетни и пълнолетни, като по-големите били тарторите, а по-малките извършвали престъпни действия, тъй като били с ограничена наказателна отговорност. 



(C) ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otchetoha-Uchilishteto-arena-a-semeistvoto-generator-na-nasilie-180499
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.