Няма на кого да присадят органи от момиче на 14 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 27.07.2006Коментари ()1139
Родителите на 14-годишно момиче в мозъчна смърт се съгласиха да дарят органите му, но за сърцето и черния дроб няма реципиенти. "Няма на кого да се присадят двата органа", съобщи в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Двамата пациенти, които чакат сърце, имат съвместимост с кръвната група на 14-годишната Мина Руменова, но нямат анатомична съразмерност със сърцето й. "Това са почти 100-килограмови мъже и сърцето няма да издържи", каза Гайдарски. Така стоят нещата и с черния дроб. Три деца чакат за трансплантация в Правителствена болница, но за тях органът от 14-годишното момиче е твърде голям. "Най-вероятно от донора ще бъдат използвани само бъбреците", допълни здравният министър.

Наташа и Румен Еневи от Велико Търново, родителите на Мина, обявиха, че ще дарят органите й за трансплантация, след като екип на Правителствена болница констатира смъртта й. Преди седмица момичето падна от скали край Велико Търново и в резултат на тежка черепно-мозъчна травма изпадна в клинична смърт. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nyama-na-kogo-da-prisadyat-organi-ot-momiche-na-14-g-18063
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.