Каскадьор, скочил с парашут от жилищна сграда: Летене, каскади, засега това е животът!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:11 / 05.09.2023Коментари ()1885
©
Преди да скочим, трябва да сме наясно със себе си дали сме подготвени достатъчно, а ако не сме - да имаме способността да си кажем - "не", това днес не е за мен и не съм готов и да продължа да пътувам към момента, в който ще съм готов. Това коментира пред Sofia24.bg Илко Илиев, който скочи с парашут от жилищна сграда в софийски квартал, а видеото му в Instagram предизвика множество коментари и интересни реакции.

Самият той смята, че видеото се е разпространило и е събудило такъв интерес, защото е ново за хората. Подобни скоци се наблюдават постоянно, но те не са толкова близо до хората. 

Илко Илиев се занимава активно с редица екстремни спортове. Каскадьорът от 15- годишен тренира паркур, след което се е занимавал с бойни спортове и катерене. Като малък е карал и сноуборд, така постепенно всички тези неща го водят към каскадите.

Колкото и опасна да изглежда градската каскада, заради ниската височина на сградата, каскадьорът ни увери, че всъщност сградата е подходяща и скокът не е толкова опасен, колкото ни изглежда, особено когато човек е подготвен: "Важното при избор на локация е тя да предоставя безопасни условия, хубаво кацане, сравнителна чистота на мястото и достатъчна висока за вида скок", обясни Илиев. - такава се оказва жилищната сграда в столицата и бива избрана от Илко за прочутия скок. Каскадьорът допълва, че в основата си sky jumping не е градски спорт. Едно от най-важните неща за подготовката на всеки един скок е, че "

Относно въпрос, дали той самият е изпитвал страх в моментите между небето и земята, отговаря положително: "Това е нещо, което тренираме по всякакъв начин. Дали сме се поставяли в други, не толкава опасни, но по-хаотични моменти ,за да може, ако нещо се случи да можем да действаме и да виреем в хаотична среда, в момент за решаване на проблем, да не се панираме, да не оставяме себе си на произвола на съдбата и винаги да сме отгоре на нещата и да функционираме в аварии", обясни Илко. 

Той добави, че причините да не се чувства готов човек да направи даден скок са много и е важно, когато има някакво съмнение, да се върнем по обратния път: "Това е нещо много важно за психиката - постоянно да си готов да решеш да не скачаш".

Любителят на екстремни спортове даде съвет на хората, които искат да направят нещо вълнуващо първо да се запознаят добре с това, което искат да практикуват. 

"Всеки може да пробва тандемни скокове в начален стадий и да прецени дали този спорт му харесва", каза той. 

Илко Илиев разказа за пътя му до Холивуд, но уточни, че не е знаел, че там има място за него. Станимир Стаматов го запознава с професията - каскадьор и това е моментът, в който Илко разбира каква точно представлява тя.

Каскадьорството комбинира много умения, който той е добил и надграждането на тези умения го отвежда до Джеймс Бонд и "Бързи и яростни". 

Бъдещите му планове освен практикуването на основната професия каскадьорство, включват и YouTube канал, в който заедно с приятели да представят хората, които практикуват екстремни спортове и да покажат, че всъщност те са нормални момчета и способни професионалисти. 

"Летене, каскади, за сега това е животът!", обобщи Илко пред медията ни.

Илиана Пенова, стажант-репортер 


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Kaskadyor-skochil-s-parashut-ot-zhilishtna-sgrada-Letene-kaskadi-zasega-tova-e-zhivotut-1812950
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.