Кожният диспансер оцеля
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 31.07.2010Коментари ()1193
Кожно-венерическият диспансер няма да се закрива, нито ще се мести в Окръжна болница, каквато заплаха имаше. Заведението ще продължи да извършва дейностите по активно издирване, диагностициране, лечение и периодично наблюдение на болни. Промяната е, че диспансерът трябва да се преобразува в център за кожни и венерически заболявания максимум с 10 стационарни легла. Сега те са 30.

Добрата новина беше оповестена вчера от шефката на здравната комисия в Общинския съвет д-р Лилия Учкунова. Радвам се, че аргументите ни бяха разбрани, каза д-р Учкунова и подчерта, че запазването на здравното заведение се дължи и на мощната подкрепа от страна на гилдията. Ръководството на диспансера е уведомено за промяна с писмо от Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия по здравеопазването. Преобразуването на съществуващите диспансери в центрове е записано в новия Закон за лечебните заведения, гласуван на второ четене в Народно събрание. Промените ще влязат в сила след обнародването на закона в "Държавен вестник", обяснява Десислава Атанасова.

Доволна съм. Запазва се сегашна дейност и и финансиране от общината. Ще наблегнем повече на амбулаторното лечение, а в стационара ще се настаняват само тежко болни, коментира вчера директорът на лечебното заведение д-р Елена Дякова. Има заболявания, които веднъж годишно се обострят и няма как да бъдат хоспитализирани. Когато открием заразен със СПИН, го изпращаме в инфекциозна клиника към УМБАЛ "Свети Георги", допълни д-р Дякова. На болните от сифилис ще се прилага амбулаторно лечение, а проследяването на "веригата" ще продължи. В центъра ще се настаняват само бременните, които са заразени.

Освен АВ отрицателна, редки са и всички останали отрицателни групи - А, В и 0. 20 на сто от общото население е с негативен резус фактор. Тези хора не се намират толкова често. Пловдив е университетски център и тук се насочват ней-тежките случаи от цяла Южна България. Поради голямото струпване на хора, периодично се получава недостиг и от други кръвни групи.

Източник: в. "Марица"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kozhniyat-dispanser-ocelya-181486
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.