Полицията няма да спира бързащите туристи към морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:43 / 31.07.2010Коментари ()3751
© Plovdiv24.bg
Въпреки че МВР изкара полицаи на всеки километър на пътя към морето, КАТ няма да спира на място нарушителите на закона - съобщи Антон Антонов от Охранителна полиция.

Целта е да не се образуват задръствания в и без това натоварения трафик към и от Бургас.

Шофьорите обаче не бива да се радват, защото нарушенията им ще се записват от стационарни и мобилни камери и радари - разположени по пътя. И след това ще получават "честитки".

Полицаи на мотори с радари пък ще отпушват "тапите" по пътя към морето. Това е една от мерките на МВР, за да не се повторят миналогодишните колони от коли. Особено в най-тясната и натоварена отсечка от Стара Загора до Карнобат.

"Целта ни е превантивният контрол, особено върху движението на тежки камиони, зад които се образуват колони от коли, а изпреварването в този участък е почти невъзможно заради тесния път" - обясни Антон Антонов, началник-сектор "Пътен контрол" в Главна дирекция "Охранителна полиция".

Според плана на МВР старозагорската полиция ще има един наряд с мотоциклет през деня в нейния участък от пътя, дирекцията в Сливен също един, а бургаската трябва да разполага на шосето с два мотора.

"Мотоциклетът е мобилен, може да изпревари колона от автомобили. Това засега дава успех, ще видим какво ще бъде през август. Използваме мотоциклети и с радари, за да следим дали се спазва скоростта. И хората са много учудени, като разберат, че са заснети от тях" - допълва Антонов.

Още през май по нареждане на главния секретар на МВР Калин Георгиев полицията е проверила всички натоварени пътища в страната.

Става дума за шосетата Калотина-Капитан Андреево, София-Бургас, София-Варна с отклонение за Русе и София-Благоевград. Проверката е правена съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура".

"Констатирахме доста проблеми - храсти край пътя, липса на знаци и маркировка. Някои от проблемите са отстранени" - твърди Антонов.

Шофьорите трябва да знаят, че от Нова Загора до Карнобат полицията има четири стационарни камери, които работят в 24-часов режим, а всяка областна дирекция ще прати на пътя и мобилни камери в цивилни или полицейски коли.

Всички налични сили на полицията ще бъдат извадени на пътя. Предвидени са постоянни постове на най-тежките участъци - Петолъчката край Сливен, местността Каците в Старозагорско и на входа на Бургас.

Тази година и жандармерията се ключва в охраната и контрола по пътищата.

Техен патрул подпомага колегите им от софийската областна дирекция, която контролира над 50 км от "Тракия". Жандармерията ще следи и за магистрални бандити.

Полицията взема мерки за облекчаване на трафика при евентуални тежки катастрофи. "Досега при катастрофа се чакаше часове да се сформира група за оглед - разследващ полицай, експерти и пожарникар. Сега във всяко РПУ има дежурна група по тежки катастрофи. Това означава, че ще може по-бързо да се направи оглед и да се изтеглят ударените коли" - пояснява Антонов.

След разговори с Агенция "Пътища" от МВР са взели решение да не допускат в петък, събота и неделя извънгабаритни товари.

Полицията ще въведе още едно облекчение за пътуващите към морето, като отклони тирове и тежки камиони от пътя Стара-Загора-Сливен. Според Антонов това ще стане, когато е готова ремонтиращата се в момента отсечка през село Мъглиж.

Камионите няма да имат право да пътуват през другия път от 8 ч сутринта до 22 ч вечер. Натоварването обаче ще остане на пътя Сливен-Бургас. Когато температурата на въздуха стигне 35 градуса, камионите също ще бъдат спирани.

Стационарна камера, която може да се мести и от двете страни на шосето, лови пътните джигити на магистрала "Тракия" до мотел "Ихтиман".

Според инспектор Владимир Колев, който отговаря за софийското трасе на "Тракия", камерата е настроена да засича скорост над 165 км/ч. "Разрешената е 130 км/ч, даваме още 35 отгоре да не стават грешки. Камерата работи на непрекъснат режим, като касетите със записите се сменят през няколко седмици. Те се обработват в Охранителна полиция и на нарушителите се изпращат снимки" - разяснява Колев.

Полицай "на всеки километър" ще има и по друга популярна дестинация за българите - пътя към Гърция, обещават от охранителна полиция. На шосето за Кулата шофьорите ще бъдат следени от най-малко шест полицейски патрула от Перник, Дупница и Благоевград. При задръствания ще бъдат извадени и още сили, включително и моторизирани полицаи. Стационарни камери дебнат край Дяково и Мурсалево.

На територията на област Стара Загора най-инфарктна е 31-километрова отсечка на пътя за морето. Тя започва от прословутото кръгово движение в края на магистрала "Тракия", продължава по околовръстния път на областния град и пак по второкласен път стига на изток до село Подслон на границата с община Нова Загора.

Статистиката сочи, че тъкмо тези километри са най-наситените откъм автопроизшествия. В периода 2007-2009 г. в участъка са станали 99 тежки катастрофи с 22 убити и 103 ранени - припомнят от полицейската дирекция в Стара Загора.

Благодарение на засиленото полицейско присъствие и монтираните стационарни радари, през първото полугодие на тази година аварийността по този път е намаляла значително.

През лятото този участък е сред приоритетните за старозагорската пътна полиция, но контрола се засилва осезаемо в ранните следобедни часове на петъчните дни и продължава до 21 часа в неделния ден.

От дирекцията напомнят, че от края на автомагистрала "Тракия" движението продължава по второкласен път, каквито са обходният път на Стара Загора и път II-66. Проблемът е и психологически - след продължително пътуване по автомагистрала "Тракия", където максимално разрешената скорост е 130 км/ч, много от шофьорите трудно се съобразяват с ограничението да поддържат скорост, по-ниска от 90 км/ч по второкласния път и създават сериозни предпоставки за възникване на пътни инциденти.

Въпреки че максимално разрешената скорост по обиколния път на Стара Загора и път II-66 до село Подслон е 90 км/ч, на много места са въведени допълнителни ограничения, особено в районите с рискови участъци.

Такива са разклоните за селата Дълбоки и Колена, както и районът на Подслон. Там стесненият път и хълмистият терен ограничават видимостта, което често не се преценява навреме от водачите и води до погрешни решения, понякога и с фатални последици.


Пет екипа на Пътна и Охранителна полиция ще следят за неправилни спирания, недопускане на задръствания и рискови изпреварвания. В района на с. Подслон в петък и неделя следобед е организирано и дежурство на екипи на Гражданска защита.

За ограничаване на пътните нарушения в тези участъци работят и стационарните системи за видеоконтрол.

В проблемния участък край Карнобат непрекъснатодежурят 2 патрулни екипа на РПУ - Карнобат, и 3-ма полицаи от моторизираното звено за бързо реагиране "Сигма". Полицията в Сливен събщи, че в петък, събота и неделя на Петолъчката има засилено полицейско присъствие. Постоянно дежурят служители с между пет и осем автомобила и един мотоциклет.

Източник: infotourism



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Policiyata-nyama-da-spira-burzashtite-turisti-kum-moreto-181501
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.