Изваждат частна клинична лаборатория от помещения на МБАЛ-Асеновград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:37 / 31.07.2010Коментари ()2469
Предизвестие за прекратяване на наемния договор ще получи до дни частна клинична лаборатория "Зинвест-К" ЕООД , която година наред държи помещения в сградата на многопрофилната болница на Асеновград. Медицинският терен, който преди се обитаваше от детска поликлиника, вече е в актива на Медицински център- 1 ЕООД. Оттам със съгласието на принципала на медицинското дружество помещенията се преотдадени на частната българо-немска клинична лаборатория. Последната актуализация на този договор през 2009 година изрично уточнява, че в момента, в който стартира изграждането на болнично спешно отделение върху същия терен, договорът се прекратява.

Община Асеновград е получила потвърждение за 82 000 лева съфинансиране по линия на Програма "Красива България" за денонощно спешно отделение към МБАЛ- Асеновград. Още толкова пари се заделят и в общинската инвестиционна програма, за да стане реконструкцията факт . Имаме готовност със строителната документация и за провеждане процедури за изпълнители, потвърди шефът на многопрофилната болница д-р Иван Червенков.

Ясно, че след месец частната клинична лаборатория ще напусне болничния имот, веднага след това обаче ще се създаде нов проблем за пациентите - в целия корпус на болница и Медицински център няма друга лаборатория . Болничната такава няма договор със Здравната каза за обслужване на пациенти извън стационара.

Какво ще е позицията на МБАЛ-Асеновград според здравната карта на пловдивски регион, все още никой не знае. Дали ще се наложи стационарът да префасонира част от дейността си в хоспис или ще се спаси с вече орязаните петдесет легла в отделенията, е рано да се знае със сигурност. Болницата продължава да изпитва сериозни финансови затруднения, има постъпления с поне два месеца закъснения и то на 80 процента от заработката си, потвърди д-р Иван Червенков. Самият болничен шеф Червенков ще премине през конкурс за директорския си стол на 16 август. Процедурата е изрична, след като д-р Червенков няма право на повторно удължаване на мениджърския си договор , без да е преминал през нов конкурс.

Източник: Кросс



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Izvazhdat-chastna-klinichna-laboratoriya-ot-pomeshteniya-na-MBAL-Asenovgrad-181549
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.