Силно земетресение разтърси Мароко, броят на жертвите надхвърля 600 души
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:16 / 09.09.2023Коментари ()1646
©
В северната част на Африка, в Мароко, е регистрирано силно земетресение във Високите Атласки планини с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, като щетите се простират до историческия град Маракеш. В резултат на труса са разрушени голям брой сгради, а броят на жертвите наброява няколкостотин, съобщиAl-Arabiya.

Министерството на вътрешните работи на Мароко съобщи на 9 септември, че най-малко 600 души са загинали в провинциите в близост до земетресението. 153 души са настанени в болници за лечение. 

Геоложката служба на САЩ съобщи, че земетресението е станало късно вечерта на 8 септември на сравнително малка дълбочина от 18,5 км в планинския регион Игил. В същото време Германският изследователски център за земни науки (GFZ) заяви, че то се е случило на дълбочина 27 км и първоначално оцени магнитуда на 7 по скалата на Рихтер.

Маракеш (70 км от Игил) е бил най-близо до епицентъра на земетресението. Там, в района на стария град, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, са се срутили някои сгради.

Отбелязва се, че в резултат на земетресението са пострадали сгради и исторически паметници в други големи градове.

Местните служби съобщават, че повечето от жертвите на земетресението са в труднодостъпни планински райони.


Още новини от Международни новини:
ЕК ни поряза
13:50 / 19.09.2024

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Silno-zemetresenie-raztursi-Maroko-broyat-na-zhertvite-nadhvurlya-600-dushi-1817226
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.