Регионалните инспекции на МОСВ засилват контрола за недопускане на палежи в селскостопански земи и защитени територии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:39 / 10.08.2006Коментари ()1370
©
Регионалните инспекции на МОСВ засилват контрола за недопускане на палежи в селскостопански земи и защитени територии. Това се налага, защото след приключване на жътвата се увеличава опасността от палене на стърнища.

След заповед на министъра на околната среда и водите, още през април екоинспекциите и дирекциите на националните паркове издадоха предписания до общините в страната да се вземат мерки срещу пожари в периода 1 май - 30 октомври. Те изискаха да не се допускат палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви, да се информира местното население за опасността от възникване на пожари и за санкциите за нарушителите.

Регионалните структури на МОСВ направиха и оперативни планове за опазване на защитените територии, стопанисвани от тях. Сключени бяха договори с жители на близки до тези територии населени места, които да наблюдават пожароопасните райони. Експертите на РИОСВ и националните паркове разчитат и на сигнали от граждани, за да бъдат залавяни и санкционирани нарушителите. Предвидените глоби за физически лица са от 100 до 6000 лева, а за юридически - от 100 до 20 000 лева.
Сигнали за масово палене на стърнища от земеделски кооперации в Разградско и Добричко постъпиха в РИОСВ-Русе и РИОСВ-Варна през последните седмици. Експертите във Варна направиха 19 проверки, при които е констатирано палене на стърнища, крайпътни ивици и сухи треви. На виновните лица ще бъдат наложени административно-наказателни мерки.
На територията на РИОСВ-София е сформирано звено от служители на екоинспекцията за бързо реагиране при пожар. В Природен парк „Витоша” са оборудвани две противопожарни депа с необходимите инструменти и техника. Инспекцията направи проверки в парковете ”Витоша” и „Рилски манастир” и в резерватите “Бистришко бранище”, “Торфено бранище” и “Острица”, но няма констатирани нарушения.

От май до сега РИОСВ-Пазарджик направи 12 контролни проверки за предотвратяване на пожари на депа за твърди битови отпадъци. Предписано е да се направи минерализована ивица около депата, която да се поддържа в изправност през пожароопасния сезон. Забранява се паленето на депонираните отпадъци, както и на нерегламентираните сметища.

За същия период РИОСВ-Смолян извърши 26 проверки, а на територията на РИОСВ – Плевен от началото на годината са направени 42 проверки за предотвратяване на палежи. Съставени са два акта за палене на стърнища в собствени земеделски имоти. Извънредни проверки през почивните дни правят експерти на РИОСВ-Стара Загора в резерватите в района на Сливен и Ямбол, на територията на инспекцията са оборудвани 4 противопожарни депа. Създадена е оперативна група от служители на РИОСВ – Враца, които през почивните дни дават противопожарни дежурства в резерват „Врачански карст”. До момента не са констатирани нарушения.

Няма възникнали пожари, засегнали защитени територии, вековни и забележителни дървета или други обекти на територията, контролирана от РИОСВ-Монтана. Не са констатирани нарушения и при проверки на експерти от РИОСВ в Благоевград, Пловдив и Велико Търново. Регулярни проверки до края на пожароопасния период ще правят РИОСВ в Бургас и Шумен.
Посетителите на трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан, получават инструкции как да опазват природата от пожари.

Дирекцията на парк „Рила” е организирала дежурства на служители през почивните дни на два телефона – 073/ 880 537 и 0884 111 400. Парковата администрация в Пирин също дава дежурства на телефон 07443/82-04, а в Централен Балкан сигнали за пожари по всяко време могат да се подават на телефон 0885 696084.

При паленето на стърнища и други растителни остатъци изгарят всички органични съставки в повърхностния слой на почвата. Унищожават се микро и макроорганизми, които подпомагат почвообразуващия процес и са полезни за почвеното плодородие. Създават се условия за изгаряне на лесозащитните пояси, отделни дървета и храсти, а понякога и цели горски масиви. Унищожават се гнездата на много птици, полезен дивеч и др.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Regionalnite-inspekcii-na-MOSV-zasilvat-kontrola-za-nedopuskane-na-palezhi-v-selskostopanski-zemi-i-zashtiteni-teritorii-18385
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.