Нов фрапантен случай на отказ на КАТ Пловдив да преиздаде шофьорска книжка
Автор: Данислава Вълкова 08:18 / 28.09.2023Коментари ()11259
©
След публикация на Plovdiv24.bg относно отказ на "Пътна полиция" - Пловдив да преиздаде книжка на български гражданин, професионален шофьор, който доскоро живеел в Испания с постоянен адрес в България, в редакцията получихме още един подобен сигнал. По-фрапантното в случая е, че този път има две решения на Административен съд - Пловдив, но полицията отказва да издаде документа. В момента тече трето дело. 

Уточняваме, че първият сигнал е изпратен до ОД на МВР - Пловдив за становище и отговор по казуса.

Ето за какво става въпрос в новия случай, който ни изпрати читател:

"Прочетох ваша статия от 21-ви септември тази година за човек, на когото му е отказана подмяна на книжката от Испания. Тук знам за друг случай, където мъж отива при същия полицейски инспектор с молба да му заменят бразилската шофьорска книжка с българска, защото съгласно Виенската конвенция от 1968 година има право на това!

На два пъти този човек подава молба и на два пъти му е даден отказ за замяната, и то без да бъдат посочени каквито и да е конкретни мотиви! Същият човек обжалва отказите в Административния съд - Пловдив, който отменя отказите на КАТ като неадекватни и несъстоятелни!

След втория отказ най-накрая по нареждане на Административния съд от КАТ - Пловдив казват, че подмяната се отказва заради това, че името било написано примерно като: Иван Петканов Драганов, а трябвало да пише Драганов Иван Петканов!!!

Втората причина, че в бразилската книжка няма посочено място на раждане. Съгласно бразилските власти мястото на раждане се посочва само ако притежателят на шофьорската книжка е бразилец, защото това е техен документ, а не български. Затова се пише само дата на раждане и по-отдолу се изписва чужденец.

Където следва, че подмяната трябва да се извърши с бразилската книжка заедно с личната българска карта за самоличност. Въпреки това тези хора от КАТ - Пловдив продължават да отказват. Продадена е трета жалба срещу КАТ, да видим какви резултати ще има.

Аз лично съм бил в КАТ, където съм забелязал, че, когато става въпрос за чуждестранни книжки, служителките винаги изпращат хората при този полицейски инспектор, който масово ги връща по една или друга причина и същите нямат възможност да си подменят книжките за български".

Надяваме се в най-скоро време в редакцията да получим официално становище на полицията, за да можем да информираме хората по казуса.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nov-frapanten-sluchai-na-otkaz-na-KAT-Plovdiv-da-preizdade-shofyorska-knizhka-1839054
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.