Кметът на Смолян изнася временно кабинета си на Рожен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:29 / 11.08.2006Коментари ()949
Кметът на Община Смолян Дора Янкова изнася временно кабинета си на Рожен, докато трае Националния фолклорен събор. Въпреки полевите условия, той е оборудван с цялата необходима техника и ще работи в събота и неделя както обикновено. В съседство с кабинета на кмета на Роженските поляни са опънати палатки за комендантския пункт, здравната служба, временното полицейско управление и пресцентъра на събора. Там ще бъде паркиран и автобусът с мобилния телецентър.

Трите сцени, на които ще се изявяват участниците в националното надпяване и надиграване на “Рожен 2006”, вече са изградени. По последна информация на Община Смолян в събора ще участват 241 ансамбли и 246 индивидуални изпълнители – певци, свирачи, игрохорци и разказвачи от всички фолклорни области на страната. В надпяването на Роженските поляни ще се включат и състави за автентичен български фолклор от Полша и Унгария.

Тази сутрин, на централната сцена – с размери 12 на 12 метра, започна генералната репетиция на фолклорния спектакъл, с който ще се открие събора. В него участват над 1000 самодейци от Смолян. По обяд започва и репетицията на спектакъла “Звезден Рожен”, който съборяните ще могат да гледат в събота от 21,00 часа.

Изграждането на съборното село върви с пълна пара. На площ от 700 дка вече са опънати шатри за заведения за бързо хранене, хладилни витрини за безалкохолни напитки, бирарии, търговски обекти и увеселителен парк за децата. На поляната са монтирани цистерни с вода, а по продължение на цялото съборно село - химически тоалетни.

Двата паркинга с капацитет около 10 000 леки коли и автобуси са на двата входа на събора. Съборяните, които ще пристигнат от Пловдив, Чепеларе и Смолян могат да паркират до параклиса “Свети Кирик и Юлита”, а идващите от Кърджали, Мадан и Рудозем – пред ресторант “Рожен.

На Роженските поляни вече започнаха да пристигат и първите ентусиазирани съборяни, които опъват палатки на разрешените места. Очаква се посетителите да надхвърлят 80 000 души, което е два пъти повече от населението на общината. В началото на тази седмица кметът на Смолян Дора Янкова обяви, че музикантите от Виевската фолклорна група с ръководител Емил Узунски са готови да свирят 10 часа без прекъсване и покани съборяните да изиграят най-дългото българско хоро под звездите на Рожен.

За откриването на най-голямото фолклорно събитие на годината организаторите – Министерството на културата и Община Смолян са поканили президента на Република България Георги Първанов и министрите от кабинета. Официална делегация се чака и от община Пендик на мегаполиса Истанбул, начело със заместник -кмета Рюстем Кабил.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Kmetut-na-Smolyan-iznasya-vremenno-kabineta-si-na-Rozhen-18418
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.