Днес е Голяма Богородица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:37 / 15.08.2006Коментари ()3013
©
Днес е големият религиозен празник "Успение на Пресвета Богородица" или "Успение Богородично". Той се чества в храмовете в цялата страна, като много поклонници се събират на днешния ден в големите православни манастири.

Празникът е свързан със смъртта на Божията майка Мария. Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова кликна в ръка и възвестява, че след 3 дни дукът й ще се пресели в небесното царство. Мария пожелава да види всички апостоли преди да умре, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.

В народния календар на този ден се почита Богородица като покровителка на майчинството и жените, защитница на семейното огнище. Раздават се от първите за сезона плодове грозде, дини, които са предварително осветени в църква. а здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено където св. Богородица е патрон на местната църква.

Именници на този ден са Мария, Мариана, Марияна.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-e-Golyama-Bogorodica-18483
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.