За първи път България изгражда визия за перспективата на развитието си до 2015 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:17 / 21.08.2006Коментари ()1165
До 2015 г. България да стане динамична конкурентноспособна страна-членка на ЕС с високо качество на живота и равни възможности. Това е основната визия на Националната стратегическа референтна рамка ( НСРР), представена днес на медиите, които отразяват изнесеното оперативно правителствено заседание в резиденция “Евксиноград”.

На базата на тази визия са формулирани двете основни цели: повишаване на конкурентноспособността на икономиката с цел висок и устойчив растеж и развитие на човешкия капитал за постигането на по-високи равнища на заетост, доходи и социална интеграция. Двете цели са в синхрон с тези, които си поставя ЕС за следващия планов период до 2013 г. На базата на тях правителството формулира и основните приоритети в НСРР, които са свързани с подобряването на базисната инфраструктура, повишаването на качеството на човешкия капитал с акцент върху заетостта, насърчаването на предприемачеството, благоприятната бизнес среда, ефективна държавна администрация и подкрепата на балансираното териториално развитие. На основата на тези приоритети ще се разпределят и средствата по различните оперативни програми в документа. Това изтъкна министър-председателят Сергей Станишев след представянето на Националната стратегическа референтна рамка от министъра на финансите Пламен Орешарски. Премиерът подчерта още, че това е основополагащ документ за начина, по който България ще усвоява еврофондовете. Той определя визията и приоритетите на управлението, както и механизмите за постигането им, уточни министър-председателят.

Правителството подготвя и цялостна информационна кампания за популяризирането на Националната стратегическа референтна рамка във всички региони на страната. Кабинетът обсъди и представения от министър Даниел Вълчев доклад за предизвикателствата пред образованието. Разгледани бяха още въпросите за управлението на почивните бази на държавната администрация, както и процедурите по концесионните договори и по-конкретно, свързаните с подземните богатства. До края на септември т.г. междуведомствена работна група ще представи анализ по тези въпроси и ще предложи необходимите промени, които да гарантират обществения и икономическия интерес на страната. Правителството обсъди и бюджетната рамка за следващата година.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Za-purvi-put-Bulgariya-izgrazhda-viziya-za-perspektivata-na-razvitieto-si-do-2015-g-18607
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.