Обмислят отлагане на учебната година в 7 училища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:13 / 22.08.2006Коментари ()2207
©
Възможно е началото на учебната година в 7 пловдивски училища да бъде отложено заради епидемията от хепатит А, а 2 ясли и 11 детски градини в “Столипиново” да бъдат временно затворени, за да не се разпространява заразата.

Решението ще бъде взето в края на първата десетдневка на септември след консултации с епидемиолозите, заяви пред Дарик кметът район “Източен” Красимир Кузмов. По данни на РИОКОЗ –Пловдив епидемията се разраства, през последното денонощие са хоспитализирани нови 17 пациенти от “Столипиново” и Шекер махала, което е повече от досегашния брой заболели дневно.

Започват да боледуват и контактни с първите заразени, има и нови огнища, посочи тревожната тенденция началникът на отдел “Противоепидемичен контрол” д-р Ели Кунчева. Според нея е трудно да се прогнозира дали пикът на епидемията ще мине до началото на учебната година, защото хепатитът е “болестта на есента”.

Районният кмет на “Източен” чака днес срещи с министрите на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и на държавната политика по бедствия, аварии и катастрофи Емел Етем заради епидемията от хепатит в “Столипиново”. Кузмов обясни, че е в столицата по своя инициатива заради двуседмичното забавяне на обещаните от правителството 1 млн. 119 000 лева за чистене на незаконни сметища и доставката на ваксини срещу хепатит А. Кметът на “Източен” ще се опита да изясни кое от министерствата трябва да придвижи проекта на пловдивската община и да отпусне парите за справяне с епидемията.

Екипи на Зооветеринарния комплекс вече започнаха да упояват и събират десетките бездомни кучета района, въпреки опитите на населението да осуети работата им. Този път наистина ще изчистим “Столипиново”, декларира Иван Чомаков и обеща ежедневно да контролира лично работата по почистването на гетото. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obmislyat-otlagane-na-uchebnata-godina-v-7-uchilishta-18662
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.