Заводът за лазери "Оптела" пуска уникална система за рязане
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:44 / 24.08.2006Коментари ()1349
Премиера на уникална система за рязане с лазер, плазма и вода ще направи през октомври пловдивската фирма “Оптела-Оптични технологии”. Това съобщи изпълнителният директор Петър Стайков.

Високите технологии, използвани в създаването й, позволяват материалът да се обработва с голяма прецизност и без отпадъци. Новата система, която няма аналог в България, ще е много полезна за машиностроителните предприятия, тъй като ще им помогне да намалят разходите си. Разработването й е финансирано от Националния иновационен фонд, а проектът се осъществява съвместно с Техническия университет-София.

С 10% поскъпнаха акциите на пловдивския завод за лазери през последните 6 месеца и достигнаха цена 1.64 лева. “Инвеститорите се ориентират към високотехнологични фирми и виждат в “Оптела” точно такова предприятие”, обясни засиления интерес Петър Стайков.
Очаква се цената да се повиши още и заради добрите резултати. 7000 лв. е консолидираната печалба на “Оптела” за първото шестмесечие на 2006 г., според данните от отчета, предоставен на Българската фондова борса преди ден. За същия период на миналата година дружеството отчете отрицателен финансов резултат от 11 000 лева. Със 75,34% са се увеличили приходите от дейността на фирмата и са достигнали 128 000 лева за първото полугодие на 2006 г.

“Оптела” е част от Компанията за технологии и иновации “Съединение” и основател на първия в България клъстер – “Лазери и оптика”, който стана модел за изграждане на такива структури в Южна България.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zavodut-za-lazeri-Optela-puska-unikalna-sistema-za-ryazane-18701
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.