Гъсеници унищожиха дърветата в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:25 / 26.08.2006Коментари ()2678
©
Пловдив загуби тази година битката с огромната популация на бялата американска пеперуда, признаха от общината. Шефката на отдел "Екология" Катя Черпъкова обясни, че също е имала приключение с гадините. Веднъж, докато обядвала, една гъсеница паднала върху парчето нейното парче пица. Само една хапка разделила еколожката от възможността да опита вкуса на пълзящите твари.

В момента по улиците и парковете останалите без листа дървета са апокалиптична гледка. Гъсениците са навсякъде в Пловдив, пропълзяват и в жилищата. Прекомерното им размножаване в началото на лятото бе обяснено с високите температури с честите превалявания.
От началото на август - с появата на следващото поколение, борбата с пълзящите гадини започна наново. В момента служителите на общинската фирма "Паркове е градини" пръскат пак засегнатите райони. Получихме указания от Националната служба за растителна защита към земеделското министерство, обясни кметът Иван Чомаков. Третирането с отрова се извършва вечер след 22 часа. Срещу гъсениците на бялата американска пеперуда се пръска и в съседните общини Асеновград, Садово, Първомай, Съединение, Калояново и Хисаря.

След първото третиране на зелените площи срещу американката през юни пръскането бе временно спряно, тъй като насекомите бяха в стадия на какавида и трябваше да се изчака превръщането им в пеперуди. Използваната до тогава отрова на биологична основа не даде добър резултат.

Освен гъсениците, огромни плъхове стряскат това лято пловдивчани. Мишата напаст е необичайна за сезона. В страха си някои ги сравняват с малки котета или дори бобри, но в действителност екземпляри от по 30-35 сантиметра /заедно с опашката/ са наистина често срещани. Според ветеринарната лекарка д-р Светла Кечеджиева, тази година има бум в размножаването на гризачите под тепетата. Това се усещало и по голямото търсене на отрова за мишки от хората. Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Gusenici-unishtozhiha-durvetata-v-Plovdiv-18747
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.