Отказват откриването на 4 ВУЗ-а
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:53 / 01.09.2006Коментари ()1177
4 отказа за откриване на нови висши училища е дала Националната агенция по оценяване и акредитация, разбра се след среща на просветния министър с представители на НАОА. Едното от тях е включено в списъка на незаконните вузове.

Агенцията е отхвърлила плановете за откриване на Висше икономическо училище в Кюстендил, на Колеж по екология в Пловдив, на Българо-славянски университет в Панагюрище. Не е успял и опитът на учредителите на включения в списъка с незаконни вузове Евро-швейцарски университет във Видин.

За последния вуз в МОН преди 2 месеца е получено официално писмо от швейцарското посолство, научи вестник „Сега". В него временно управляващата мисията Габриеле Шрайер предупреждава, че университетът не е акредитиран в Швейцария. „От компетенцията на българските власти е да преценят дали този частен вуз има право да използва подобна емблема", пише в писмото.

При предстоящата акредитация на професионалните направления агенцията за пръв път ще следи стриктно дали отделните факултети покриват минимума от 40 преподаватели на основен трудов договор. Предстои да се уточни и начинът, по който да се обвърже оценката на всяка програма с местата за прием. „Ще се опитаме да направим състезание между висшите училища, предлагащи специалности в едни и същи направления, на базата на получените оценки от акредитация", обясни министърът.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otkazvat-otkrivaneto-na-4-VUZ-a-18865
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.