''Дейли телеграф'' сравнява златната маска от Шипка с Агамемнон и Тутанкамон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 25.09.2004Коментари ()1118
©
Голяма кореспонденция от село Шипка на специалния си пратеник Хари де Кетвил публикува под заглавие "Тракийско злато намерено в България" британският вестник "Дейли телеграф" (иска се регистрация).
В подзаглавието и текста авторът посочва, че намерената от екипа на 61-годишния проф. Георги Китов златна маска на тракийски владетел съперничи на прословутата "маска на Агамемнон", открита при разкопки в Микена, информира Българската редакция на Би Би Си.
Находките в полетата на Централна България дават основание на проф. Китов да нарече района "българската Долина на царете", еквивалентна на египетската, пише вестникът.
Находките в полетата на Централна България дават основание на проф. Китов да нарече района "българската Долина на царете", еквивалентна на египетската.
Траките, населили Балканите още през третото хилядолетие пр.н.е., са по-слабо известни на широката публика в сравнение с гърците, пояснява "Телеграф".
Един от малкото им популяризатори е проф. Китов, чийто екип продължава упорито да извършва разкопки въпреки безразличието на държавата и въпреки по-добре екипираните от него иманяри, пише кореспондентът на "Дейли телеграф".


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Deili-telegraf-sravnyava-zlatnata-maska-ot-Shipka-s-Agamemnon-i-Tutankamon-1888
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.