10 блатни костенурки върнаха в естествената им среда експерти от РИОСВ-Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:58 / 05.09.2006Коментари ()2185
©
10 блатни костенурки, открити в заведение в Пловдив, пуснаха в река Марица експерти от РИОСВ. Проверката беше извършена по сигнал, получен на «Зеления телефон» на инспекцията. Костенурките са намерени в шадраванче в двора на заведението. Собственикът смятал, че не нарушава закона като се грижи за тях.

Срещащите се в България два вида блатни костенурки – обикновена блатна и южна блатна, както и двата вида сухоземни, са защитени животински видове. За тях са абсолютно забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговията, препариране, излгане на публични места и т.н. Когато човек намери костенурки или други защитени видове животни в безпомощно състояние или извън естествената им среда, е необходимо да уведоми РИОСВ или Държавно лесничейство. В зависимост от състоянието им, животните се пускат на свобода в подходящ район или се изпращат за лечение или отглеждане в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове в Стара Загора.

За нарушаване на тези изисквания на Закона за биологичното разнообразие е предвидена глоба до 5 000 лв. за физически лица и до 10 000 лв за юридически лица.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/10-blatni-kostenurki-vurnaha-v-estestvenata-im-sreda-eksperti-ot-RIOSV-Plovdiv-18962
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.