Свинското месо поскъпва с под 2 лева, едва 30-35% от него в магазините обаче е българско производство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:15 / 11.12.2023Коментари ()4453
©
С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това съобщи пред БНР Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно.

Според Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство, друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата са произведени основно в България.


Още по темата: общо новини по темата: 293
12.10.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
07.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Svinskoto-meso-poskupva-s-pod-2-leva-edva30-35-ot-nego-v-magazinite-obache-e-bulgarsko-proizvodstvo-1928132
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.