"Гардиън" за чинията на Бузлуджа: Един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър
Автор: Гено Петров 11:22 / 12.12.2023Коментари ()17038
©
Комунистическия монумент Бузлуджа попадна в любопитна класация на "Гардиън". Английското издание изброи 6 внушителни паметника из целия свят, които пътниците може да видят отдалече, докато се пътуват с кола, влак или кораб.

Ето какво пише "Гардиън":

"Невъзпят и неясен, този "щаб" на българската комунистическа партия от 1981 г. несъмнено един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър, а очертанията му по-скоро приличат на огромна самолетна контролна кула - символ на надежда, която човечеството някога е влагало в бетона и технологиите".

Той стои като някаква огромна древна глупост на върха на гол 1432-метров връх източно от прохода Шипка в Стара Планина, един същински Стоунхендж, неопетнен от никакви заобикалящи елементи.

Не толкова отдавна авантюристично настроените пътешественици можеха да се качат вътре и да видят огромните мозайки, изградени от 35 тона кобалтово стъкло – Карл Маркс се взираше във вас като някоя Озимандий.

Сега те се консервират и реставрират за бъдещо отваряне като атракция за посетители.

Останалите обекти в класацията са Замъкът Конуи в Уелс, Хаурския мост в Индия, Пирамидите в Гиза, Статуята на Свободата и Дърамската катедрала.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Gardiun-za-chiniyata-na-Buzludzha-Edin-den-shte-bude-priznat-za-futuristichen-shedyovur-1929331
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.