Полезен или вреден - ето до какво води консумацията на червения пипер | ||||||
| ||||||
Пиперът, от който се прави червеният пипер, съдържа и големи количества минерали – фосфор, магнезий, калций и др. Червеният пипер е препоръчителна храна при диети, целящи отслабване или дори само запазване на теглото, както и за постигане на здравословен и балансиран начин на хранене. Това се дължи на богатото му съдържание на фибри и минималният процент калории. В една супена лъжица от подправката се съдържат едва 17 калории и под 1 г мазнини. Манган от друга страна има способността бързо и безпроблемно да абсорбира мазнините. Червеният пипер съдържа още и салицилати, които имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Всичко това го прави много полезен при страдащите от артритни заболявания - ревматоидни или дегенеративни. Лютият червен пипер от своя страна е богат на веществото капсацин, което придава лютият му вкус. Той има способността да повишава кръвоснабдяването на кожата, като оказва силен затоплящ ефект. Когато се консумират пресни чушки, затоплящият ефект е незначителен, тъй като съдържанието на капсаициноидите е ниско и те бързо се метаболизират в организма. Единствената вреда, която се смята, че носи червеният пипер, е дело на лютия червен пипер. Предполага се, че лютото вреди на стомаха. Това обаче не е точно така, тъй като лютото може да се превърне в проблем, само ако имаме нарушена защита на стомаха и червата. Пикантната храна създава стомашни проблеми, но лютият червен пипер има ползотворен ефект за предпазване от поява на стомашни язви. Пиперът има способността да убива бактериите в стомаха. Той кара клетките в него да секретират сокове, които го предпазват предпазват от язви. Червеният пипер е сред най-разпространените и обичани подправки. Той неминуемо присъства на всяка трапеза. Ползите му са многобройни, а употребата - всестранна. Разбира се, запръжка с олио и червен пипер няма как да се счита за полезна за вашия организъм, припомнят от gotvach.bg. |