Един уред в дома ни е по-опасен за здравето, отколкото предполагаме | ||||||
| ||||||
Проучването е проведено в Тексаския университет в Остин. За целта по време на експеримента е използван тристаен апартамент. Експертите са инсталирали десетки сензори за наблюдение на промените в качеството на въздуха. Специалистите бяха изненадани, когато разбраха колко вреден всъщност e тостерът. Те съобщават още, че ако все пак обичате да си хапвате препечени филийки, то те трябва да са в уреда само до получаването на златист цвят. Ако са препечени до почерняване, стават много опасни за здравето Марина Ванси, един от участниците в проучването и професор в университета в Колорадо, казва по случая "Просто слагате филия хляб в тостера и веднага започват да се отделят различни вещества. Открихме етанол (етилов алкохол от мая – б. р.). Дори ако трохите от хляб са в контакт с нагревателя на тостера, се вижда дим и много частици се пренасят във въздуха и се замърсяват. И то до такава степен, че е по-нездравословен от обичайния въздух на улицата", каза един от участниците в изследването – Марина Ванси. Наред с това при използване на почистващи препарати изследователите са установили много токсични частици и химически вещества във въздуха. Това се отнася особено до спрей за битови нужди, както и до често използваните освежители за въздух. Те се включват в електрически контакт и в помещението се разнасят аромати. Опасни замърсители са също свещите с аромат, както и печките на дърва, се посочва още в публикацията. Когато печената филийка се припича до почерняване, нивото на концентрацията на частиците достига до 3000-4000 микрограма на кубически метър. Това е до 150 пъти над лимита, определен от Международната здравна организация, се посочва в друга публикацията на в. "Таймс". |