Казаха от какво месо правят колбасите и кои са единствените магазини с прясно свинско | ||||||
| ||||||
Едва една трета от свинското месо в България е родно производство, това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от българското, която може да достигне директно до потребителя и гарантирно е прясно, се намира единствено в магазините на производителите. Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да откликнат на всички заявки на търговците. "Около една трета от месото, което е на пазара, е продукт на български производители", сподели Георги Палишки - мениджър продажби в свинекомплекс. Причините - слабо подпомагане на месодайното животновъдство и липса на стимули. Така на практика прясното българско месо, което е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено месо. "Русенецът се научи да търси българско месо. Смятам, че това важи не само за Русе като регион, а за цялата страна. За тази година сме заложили 50-55 хиляди животни, което е повече от 2023 година", обясни Палишки пред NOVA. И докато свинефермите се възстановяват, то в другите сектори от животновъдството стопанства фалират, а стадата драстично намаляват. "За последните пет имаме над 30 процента намаление на стадата. А за последните 30 години има хиляди проценти намаление, от 12 милиона и половина овце и кози в момента има 850 хиляди", разкри Диян Тодоров - съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Новият подход - от фермата до трапезата, у нас така и не заработил. Затова животновъдите настояват да се въведе закон за търговия с храни от земеделското производство. "Нека да има ясно регламентирана максимална надценка по веригата, за да не става така, че производителите да продават на загуба, а потребителите да купуват на много висока цена", призова Тодоров. Независимо от цената, клиентите търсят българското производство и казват, че не лишават домакинствата си от месо. "Предпочитам местните продукти на нашия пазар, а не внос, защото са пресни и по-качествени, така мисля", споделя Теодор. Ваня пък обясни, че купува често телешко, риба един път в седмицата, но свинското предпочита най-вече. За предстоящите пролетни празници животновъдите отсега са наясно, че отново ще ядем вносно агнешко. "Сметката е проста, когато имате 800 хил. овце да предположим, че ще имаме 700 хил. агнета. За Великден нямаме по едно агне за всяко едно семейство в страната, а за Гергьовден със сигурност нямаме", разкри Диян Тодоров. |