Извънредно публично обсъждане в Сопот за удължаване на срок за кредити
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:21 / 03.11.2010Коментари ()609
©
Извънредно публично обсъждане ще се проведе тази вечер от 17,30 часа в залата на читалище "Иван Вазов 1871" в Сопот - причината е искане на общинската администрация и на кмета за удължаване на срока на два кредита, теглени през ноември 2009 година за междинно разплащане по проекти от оперативна програма "Околна среда".

Става дума за Пречиствателната станция - 3 милиона и половина лева и за втория етап - техническа помощ (изработване на проекти) за подмяна на водопреносната и канализационната мрежа в града - 200 хиляди лева. Кредитите са теглени по ФЛАГ, с тях са се разплащали дейности по проектите и на този етап Пречиствателната станция вече функционира, а проектите за вода и канализация са в работна фаза.

Досега, освен авансовото плащане за Пречиствателната станция, нито лев не е постъпвал в Общината от оперативната програма, обясни Мариана Кацарова, общински ръководител на ГЕРБ Сопот и съветник в местния парламент. Причината е, че тече проверка за начина, по който е извършена обществената поръчка за строителството на пречиствателното съоръжение.

Ако не удължим с още 12 месеца двата кредита обаче, от 5 ноември Общината ще трябва да плаща по 1036 лева на ден наказателни лихви за просрочката и главницата ще стане незабавно изискуема, допълни Кацарова. По думите й, действително действията на градоначалника се проверяват от Сметната палата и от Прокуратурата и ПП ГЕРБ смята, че той си носи отговорността, ако се докаже незаконосъобразност. Но, според нея, хората трябва да разберат, че единственият полезен ход на Общината в случая е да се удължи срока на двата заема. В противен случай, с тези над 1000 лева на ден, и без това крехкият бюджет на Сопот съвсем ще се пробие и няма да издържи.

Публичното обсъждане по темата днес се прави, тъй като е процедура, без която местният парламент не може да постави на гласуване подобно решение. В Сопот обаче от няколко дни се разпространяват листовки, в които се обяснява, че новата пречиствателна станция носи на местните хора само оскъпяване на водата.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Izvunredno-publichno-obsuzhdane-v-Sopot-za-udulzhavane-na-srok-za-krediti-203932
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.