Сиренето "Камембер" е застрашено от изчезване | ||||||
| ||||||
За да правят сирена в големи количества, производителите избират щамове бактерии, които придават добър вкус и вид на продукта. В резултат на това основната бактерия, необходима за направата на камамбера не може да се възпроизвежда, а това застрашава производството на млечния продукт. "С рокфора това няма как да се случи, защото бактерията с която се прави, се добива от ръжен хляб, освен ако той не изчезне. Плесента се вкарва директно в сиренето. При камамбера проблемът са индустриалните количества, в които то се произвежда, както и вкусовете на хората, които се променят. Тук проблем могат да имат големите търговски вериги, ние като занаятчии сме по-малко засегнати", твърди Жером, управител на най-стария магазин за сирена в Ница, предаде NOVA. В него има асортимент от 130 различни вида. Жером споделя, че макар камамберът да е една от емблемите на Франция, мекото сирене не е най-търсеното от неговите клиенти, а вкусовите предпочитания на французите са различни в районите на страната. Търговецът със съжаление констатира, че средната класа във Франция изчезва. "За първа година толкова категорично прави впечатление, че финансово хората не се справят. От 35 години съм в този бизнес и досега такова нещо не бях виждал", допълва Жером. Въпреки че кризите лишават все повече французи от млечните изкушения, сиренето остава един от стълбовете на френската гастрономия. |