Българските диамантени находища са в района на Кърджали
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 01.10.2004Коментари ()5917
Сензационната новина за открити в България диаманти наскоро беше обявена от проф. Рангел Гюров, директор на департамент "Науки за земята и околната среда" в Нов български университет. Скъпоценните камъни са намерени в две находища край Кърджали, четем в днешния брой на в-к "Стандарт".
На диамантите се натъкнала през лятото експедиция, финансирана от ВУЗ-а и ръководена от научния сътрудник Харизан Харизанов.
Лабораторните анализи категорично доказват, че става въпрос за най-скъпите кристали в света. От съображения за сигурност обаче засега точното местонахождение се пази в тайна. Откритието е неочаквано за специалистите, обясни проф. Гюров. Досега науката считаше, че диаманти могат да се намерят само в кимберлитови скали, каквито у нас няма. Кърджалийските скъпоценности са в метаморфни скали - еклогити, и били буквално на повърхността. Диамантите са малки и повече приличат на люспи, но са цяла шепа. Уверени сме, че в дълбочина ще попаднем и на по-големи екземпляри с ювелирна стойност, твърди проф. Гюров. Според него в тази част на Родопите има и други богати находища освен откритите.
В Европа диаманти са намирани в Чехия и Испания. Досега се считаше, че най-ценните скъпоценни камъни "родени" в Източните Родопи, са аквамаринът, аметистът и гранатът.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarskite-diamanteni-nahodishta-sa-v-raiona-na-Kurdzhali-2064
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.