Германия гони скандалния български посланик
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:35 / 01.10.2004Коментари ()3244
Германското правителство може да обяви българския посланик в Берлин Николай Апостолов за персона нон грата, съобщиха дипломатически източници, пожелали анонимност, пише в-к "Новинар". Вчера Апостолов бе поканен от директора на протокола на външното министерство на Германия да напусне страната максимално бързо. Скандалът с посланик Апостолов избухна във вторник, след като той блъсна с колата си немски полицай. Според служителите на германската полиция при инцидента българският дипломат е бил пиян. След катастрофата Апостолов е отказал да се легитимира и да даде кръвна проба. Заради това е бил арестуван, но по-късно, след като се позовал на дипломатическия си имунитет, е бил освободен.
Мандатът на Апостолов в немската столица изтече вчера. На негово място в посолството трябва да замине заместник-министърът на земеделието Меглена Плугчиева.
Шестгодишният престой на Николай Апостолов в Германия ще бъде запомнен предимно със скандали. Съвсем в началото на мандата си той нарече публично външния министър на Германия Йошка Фишер "Йошката", но въпреки очакванията не беше отзован от страната, напомня изданието.
Апостолов замина за Германия през 1998 година. Той беше член на предишната партия на Стефан Софиянски - Обединен християндемократически център и се смята за близък на банкера Любомир Павлов.
Говорителят на външно министерство Гергана Грънчарова заяви, че случаят се проверява и се очаква официална информация от германските власти. Според нея външно министерство разполага само с версията на Апостолов. Той обяснил, че не е ранил полицай и часове след инцидента е дал кръвна проба, според която съдържанието на алкохол било нищожно. Апостолов не беше открит за коментар. Служители от българската мисия в Берлин обясниха, че той е извън посолството и препратиха за коментар към външно министерство.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Germaniya-goni-skandalniya-bulgarski-poslanik-2065
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.