НСБОП разби банда ''дедесари'', нанесла щети за 15 млн лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:12 / 01.10.2004Коментари ()1484
Организирана престъпна група, извършвала финансови и данъчни измами в особено големи размери, е разкрита при съвместна акция на служители от НСБОП и Столична следствена служба, съобщи пресцентърът на МВР. Операцията е наблюдавана и ръководена от прокурори от Върховна Касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура.
Установено е, че ръководител на групата е 34-годишният икономист-счетоводител Пламен К. Схемата била добре замислена. Престъпната група плащала на лица, за да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества с ограничена отговорност издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В предмета на сделката те вписвали покупко-продажба на черна и бяла техника, китайски стоки и др. Така фирмите се “напомпвали” с начисления ДДС от фиктивните сделки. След това те подавали молба за възстановяване на данъка от държавата. По този начин престъпната група е нанесла на държавния бюджет щети в размер на 15 милиона лева.
За участие в схемата са били вербувани и данъчни служители, които издавали неверни документи, удостоверяващи обстоятелства по търговската дейност на фирмите и така давали основание за неправомерното усвояване на ДДС.
Полицейската проверка е установила, че регистрираните фирми нямат складова наличност, чрез която да извършват уж регистрираните финансови обороти на фирмите. Проверките показали, че дружествата са "кухи" - с несъществуващи адреси, складове и персонал. След употребата на въпросните фирми, те по класическата вече схема много бързо се прехвърляли на лица с нисък социален статус, най-често роми, като по този начин ограничават възможностите за контрол ивъзстановяване на нанесените щети.
В хода на разследването става ясно, че един от помагачите на организатора - Ивайло К. е собственик на фирма, известна като контрабанден вносител на китайски стоки, който работи за Николай Методиев-Пилето. Срещу него има образувано следствено дело за контрабандата на близо 250 тира с китайски стоки, маскирани като строителни материали.
Установено е, че от услугите на Пламен К. и създадената от него мрежа от фирми с несъществуваща дейност, се ползвали и други структури, занимаващи се с внос на стоки.
Престъпната група е разполагала с таен офис, където са изготвяни фалшивите документи, необходими за извършването на данъчните престъпления. Офисът работел в пълна конспиративност, а документите са попълвали от няколко наети счетоводителки. Фирмата държала и официален офис на бул. “Витоша”, където желаещите да основат собствени фирми и да работят за групата, били канени за срещи.
При обиски в жилищата и офисите на Пламен К. са открити десетки касови апарати на различни юридически лица, множество печати на фирми, над 40 класьора с данъчни досиета - регистрации на фирми, касови книги и кочани с подпечатани фактури, касови бележки и митнически декларации. Открити са още платежни нареждания, нотариални актове, записи на заповед и значителна сума пари.
В хода на разследването е установено, че Пламен К. е собственик на луксозен офис, три апартамента, два от които в Лозенец на стойност 163 000 евро, вила и автомобилен парк за над 300 000 лв. По случая са задържани 5 члена на престъпната група, а от тях двама са данъчни служители, съпричастни към незаконната дейност.
За разкриването на случая е помогнала данъчна служителка, която открила в папка с предадени данъчни декларации плик с голяма сума пари. Тя съобщила на МВР за неочакваната находка и помогнала за установяване на самоличността на приносителя. Впоследствие се оказва, че това е един от помагачите на престъпната група. По случая е образувана следствено дело. След приемането на закона за ДДС, вече 10 години действат аналогични схеми, които родиха професията "Дедесар", констатират от МВР. Разпоредбите на приетия на първо четене в парламента Закон за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин ще направят възможно с доказването само на едно престъпление на дадено лице, да му бъде отнето цялото имущество, за което не може да представи убедителни доказателства, че не е придобито чрез престъпление. Този закон би намерил приложение в ограничаване на икономическата мощ на организираните престъпни групи.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/NSBOP-razbi-banda-dedesari-nanesla-shteti-za-15-mln-leva-2072
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.