Бачковският метох изчезна в руини, манастирът нехае
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:17 / 17.11.2010Коментари ()2789
©
Емблематичният до преди две десетилетия метох над Асеновград е почти безвъзвратно изчезнал в собствените си руини, а стопанинът му, Бачковският манастир, отказва да вземе мерки за спасяването му, алармират ценители на старините в града. Без инициативата и съгласието на манастира общината не може да предприеме нищо, до момента оттам нямаме никакви предложения за укрепване и възстановяване, коментира градоначалникът д-р Христо Грудев.

Намиращата се в съседство църква "Св. Георги Метошки" обаче ще бъде зарадвана с финансиране за реставрация и укрепителни дейности по покривната й част. Имаме уверение от заместник-министър Тодор Чобанов, че ще бъдат отпуснати средства за реставрационни дейности вътре в тази църква, след предварително обследване на долния слой на стенописите. Ако се окаже, че има податки за ценна стенопис, която може да се реставрира, ще се вложат средства и в това, твърди още кметът. Самият метох пък можел да се надява на финансиране пред кипърската фондация "Левентис", с чиято основна помощ бе реставрирана Бачковската костница.

Вече две десетилетия, откакто собствеността на метоха е върната на Бачковския манастир, от обителта отказват инвестиции, не се знае и дали изобщо обектът се води към общината като имот и дали някой плаща данъци. Цялата зона на метоха попадна в обсега на проекта за културен туризъм "Родопската света гора", скоро след това общината заряза ангажиментите си по поддържане на панорамната площадка там, откъдето трябваше да стартират официалните туристически маршрути.

Източник: в. "Марица"


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Bachkovskiyat-metoh-izchezna-v-ruini-manastirut-nehae-207392
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.