Разбит канал за синтетична дрога от България през Турция за Сирия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:24 / 02.10.2004Коментари ()1506
При съвместна операция на НСБОП и Агенция "Митници" е разкрит канал за трафик на синтетични наркотици от България през Турция за Сирия. Акцията е ръководена от главния секретар на МВР генерал-лейтенант Бойко Борисов под прякото наблюдение на Главния прокурор Никола Филчев, съобщи пресцентърът на МВР.
Вчера при митническа проверка на граничен пункт „Капитан Андреево” в лек автомобил "Фолксваген Пасат" с българска регистрация са открити 40 килограма амфетамин-таблетки. Дрогата била укрита в специално изработен тайник в резервоара на автомобила. Двамата българи, които транспортирали забранената „стока” като куриери, трябвало да прекарат наркотика през българо-турската граница.
Паралелно със залавянето на дрогата на границата екипи но НСБОП, следователи от Столична следствена служба и мобилна група на Агенция "Митници" извършват обиски на няколко адреса и гаражи в столичния квартал "Надежда". В един от гаражите било депото, където се е съхранявал синтетичният наркотик. Намерена е следващата партида от 40 килограма амфетамин, подготвена за изнасяне от страната. Задържани са двама мъже - сирийски и български гражданин от турски произход. Сириецът е основният организатор на транспорта на забранената стока до крайния получател и преминаването й през границите, уточняват от НСБОП.
Четиримата задържани мъже са част от българо-сирийска наркотрафикантска организация.
Проведената операция е завършек на цялостна четиримесечна оперативна работа по тази престъпна група. Предходните акции на НСБОП, при които бяха задържани големи количества синтетична дрога, са отделните етапи от разкриването и пресичането на дейността на наркомрежата. Общото количество на задържаните наркотици надхвърля тон и половина.
Образувани са две следствени дела - в Териториална следствена служба - Свиленград и Столичната следствена служба.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Razbit-kanal-za-sintetichna-droga-ot-Bulgariya-prez-Turciya-za-Siriya-2095
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.