Най-големи проблеми може да ни донесе преяждането с яйца, особено на жълтъка | ||||||
| ||||||
Как трябва да храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето сподели за БНР д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница Лозенец: "Преяждането по време на празниците често се комбинира и с консумация на алкохол, което може да доведе до тежки рефлуксни заболявания на хранопровода, различните видове язви, може да се стигне и до панкреатични кризи или жлъчно-каменна болест, увреждане на черния дроб. При пациенти, които имат чревни заболявания и при консумация на по-суха храна може да се получи запек, възпалителни заболявания като дивертикулит. Рисковите групи пациенти от преяждане са тези с дългогодишен рефлукс, с тежки гастрити, язва, с хеликобатерна инфекция, със жлъчно-каменна болост, с хроничен панкреатит, допълни още д-р Секуловска. Според нея преяждането е опасно за всеки човек в дългосрочен план. Важно е приемът на храна и алкохол да бъде на малки порции. Сиптомите на преяждането са подуване, газове, тежест, киселини, повръщане, пожълтяване, разстройство, фебрилитет, болки в панкреса, поясни още специалистът. Най-големи проблеми може да ни донесе преяждането с яйца, особено на жълтъка, а също е мазното месо. Козунаците също не са добре за пациенти с диабет и инсулинова резистентност. |
Още по темата: | общо новини по темата: 197 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница |