Алкалната диета - има ли полза от нея?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:24 / 06.05.2024Коментари ()2931
© Plovdiv24.bg
Според привържениците на алкалната диета, назовавана още киселинно-алкална или алкална пепелна диета, консумацията на определени храни може да промени pH на тялото от киселинно в алкално.

При преработката и устояването на храната от организма се получава метаболитен отпадък, сравняван с и наричан "пепел".

Тези отпадъчни продути от обмяната на веществата създават кисела, неутрална или алкална среда в организма.

Смята се, че "алкалната пепел" предпазва от болести, докато "киселинната пепел" може да направи организма уязвим. Избирайки по-алкални храни, човек може да успее да "алкализира“ тялото си и да подобри здравето си.

Нивата на pH се определят по скала от 0-14: при 0-6 то е киселинно; при 7 е неутрално и при показатели от 8 нагоре е основно или алкално.

Алкалните храни имат високо ниво на pH, докато киселинните имат по-ниско pH. Някои примери за алкални храни са зеленчуци без скорбяла, плодове, ядки като кестени или тиквени семки, бобови култури. Киселите храни включват месо, сирене, яйца и зърнени храни. Млякото и естествените мазнини се считат за неутрални.

Някои примери за алкални храни:

– Плодове, като ябълки, череши, ананас, авокадо, банани, кайсии и пъпеш;

– Зеленчуци без скорбяла, като броколи, цвекло, аспержи, листни зеленчуци, чесън, моркови и зеле;

– Неподсладени плодови сокове;

– Минерална вода и билкови чайове;

– Ядки и семена, като кестени, кедрови ядки и тиквени семки;

– Ферментирало тофу или темпе;

– Някои зърнени култури, като киноа.

Алкалната диета включва пресни, богати на хранителни вещества храни, които са полезни за здравето. Не позволява добавени захари или други нездравословни продукти, които нямат хранителна стойност, пише puls.bg. Въпреки че науката е пестелива относно предимствата на алкалната диета, хранителните навици, които предлага, могат да се отразят благоприятно на здравето.

Някои смятат, че алкалната диета е трудна за поддържане поради ограниченията, които създава относно избора на храни. По-голяма трудност създава заради изключването на храни, които са част от ежедневното меню и предпочитания.

Алкалната диета ограничава избора на много продукти, включително месо. Тази диета е почти изцяло вегетарианска. Повечето видове млечни продукти и месо са забранени. В допълнение към многото храни, които са забранени, се включва също и алкохолът и кофеинът. Тъй като диетата изключва месо, преработени и други киселинни храни, за някои хора е трудно да се придържат към нея.

Диетолозите не препоръчват крайната форма на алкалната диета за никого, особено при рак, бъбречно заболяване, остеопороза или друго хронично заболяване.

Но може да има ползи от разширяването на основите на алкалната диета чрез включване на яйца, млечни продукти, пълнозърнести и протеини в чинията, в допълнение към яденето на по-растителна, непреработена храна. Акцентът върху плодовете, зеленчуците и непреработените продукти в алкалната диета може да помогне за намаляване на количеството консумирана захар, наситени мазнини и натрий, което може да е от полза за всеки със сърдечно заболяване или диабет.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Alkalnata-dieta-ima-li-polza-ot-neya-2104020
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.