От РИОСВ-Пловдив предотвратиха незаконна търговия със защитени пойни птици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 29.11.2010Коментари ()982
Над 70 защитени диви пойни птици бяха конфискуваха при съвместна акция на експерти от РИОСВ, природозащитници от ФПС "Зелени Балкани", представители на общинския инспекторат и полицаи от ІІІ РПУ. Акцията се проведе на 28 ноември на "Руския пазар" в Пловдив. За продан в клетки бяха изложени 48 кардарини, 20 скатии, 7 диви канарчета и едно конопарче. Това са видове, защитени от Закона за биологичното разнообразие, уловът им и търговията с тях са забранени.

Конфискуваните птици бяха пуснати на свобода извън града с изключение на една кардарина, която не успя да излети заради продължителния престой в клетката. Тя беше изпратена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Търговците на конфискуваните птици не бяха установени, тъй като при появата на проверяващите районът около клетките опустя.

Опазването на всички защитени животински видове, естествено срещащи се в диво състояние, е регламентирано от българското екологично законодателство. Санкциите за улавяне, търговия и притежание на защитени диви пойни птици за физически лица е от 100 лв. до 5000 лв., а за юридически лица - от 500 лв. до 10 000лв.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ot-RIOSV-Plovdiv-predotvratiha-nezakonna-turgoviya-sus-zashtiteni-poini-ptici-210732
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.