Носителят на специалната награда "Пловдив": Деца сме на реката и хълмовете, мястото ни прави особени "майни"
Автор: Цвети Тончева 13:54 / 24.05.2024Коментари ()2100
Ние сме хора, които дължим много на мястото, на което живеем. Именно мястото и пространството ни прави такива особени "майни“.

Това каза писателят Йордан Велчев при получаването на специалната награда "Пловдив“ за цялостен принос към културата, литературата и историята на България, в частност на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Наградата му се дава за ценното литературно наследство, което е създал,  преведено на пет езика, което поставя Пловдив и България на световната литературна карта, както и за фундаменталния и многотомен труд посветен на Пловдив "Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век“ – монографично изследване в седем книги и за "Балканският човек ХІV – ХVІІ век“ – монументално изследване в седем книги.

Ето още от надъхващото и емоционално слово на писателя пред публиката в театъра:

"Тук хълмовете по особен начин докосват небето, а около тях има извори. А там, където има извори и скала, има светилище и Бог. И всичките тези неща въобще не са случайни. Аз приемам себе си и собствения си живот, и живота на хората, които сме дошли тук преди 9-10 хил. години, ние всички сме деца на реката и хълмовете, това място е особено, защото, за разлика от скотовъдния български човек,  земеделецът, който строи къщите си с гръб към морето, то Пловдив е обърнат към великия егейски свят на големите култури.

Ако човек отиде в град Абдера - градът на Демокрит, ще види, че там с най-голяма точка в зоната на Абдера, заедно с островите Тасос и Лесбос, с най-голяма точка е отбелязан именно Филипопол. Ние сме хора, които дължим много на мястото, на което живеем.

Именно мястото и пространството ни прави такива особени "майни", каза Йордан Велчев.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nositelyat-na-specialnata-nagrada-Plovdiv-Deca-sme-na-rekata-i-hulmovete-myastoto-ni-pravi-osobeni-maini-2125563
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.