Експерт: Само по две-три филии хляб на ден | ||||||
| ||||||
Хората открай време са яли хляб, но днес често го свързваме с качване на излишни килограми. Съществуват цели хранителни режими, които се концентрират върху изключването му. Хората, които пък се кълнат в него, могат да изядат и по 10 филии на ден. Доколко са разумни обаче крайностите и в двете посоки и колко хляб е прекалено много хляб? Диетолозите се произнасят по този въпрос. Здравият човек може да яде две-три филийки хляб на ден. Това казва пред "Москва 24" диетологът и алерголог-имунолог Марина Аплетаева, цитирана от Edna.bg. "Около две или три филийки хляб на ден може да яде един здрав човек, който няма противопоказания. Ако сте с наднормено тегло или диабет, по-добре е да откажете бял хляб от рафинирано брашно, тъй като съдържа бързи въглехидрати. Ръженият хляб не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт", съветва още диетологът. Зърненият хляб практически няма противопоказания. Може да се включва в диетата дори при наднормено тегло и диабет в същото количество, както при абсолютно здрави хора: две или три филийки на ден, подчертава Аплетаева. "Хубаво е да включите в диетата зърнения хляб. Той съдържа разтворими диетични фибри и стимулира моториката на стомашно-чревния тракт. Като цяло това е достоен продукт, ако е направен висококачествено“, заключва експертът. Най-вредно за здравето е съчетаването на бял хляб със сладки храни, като мармалад. Отбелязва се, че такава комбинация за тялото е бомба със закъснител. Всъщност човек приема празни калории, които бързо се усвояват. В резултат на това при заседнал начин на живот той ще натрупа излишни килограми. |