Габриела Руменова: Пропионалдехидът може да увреди репродуктивната система
Автор: Георги Иванов 11:29 / 05.06.2024Коментари ()2026
©
Забраненият за употреба химикал пропионалдехид е открит в шампоани, балсами, душ гелове, парфюми, тоалетни води, кремове на световни марки в редица държави от Европейския съюз. Най-вероятната причина е производствена грешка. Това каза Габриела Руменова от "Ние, потребителите" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Пропионалдехид е засечен в продукти във Франция, Испания, Германия, Италия. Химикалът е много опасен за здравето, подчерта Руменова. "Той може да доведе до увреждане на репродуктивната система, до алергии, до нарушения в зрението. Отдавна е известно, че това химично съединение е вредно и абсолютно забранено за влагане в козметиката", обясни тя.

Изтеглянето от пазара на опасните продукти вече е започнало, но Руменова препоръча потребителите да следят регистъра на доказано опасните забранени стоки на Европейската комисия Safety Gate. 

"Там всеки от продуктите присъства със своето изображение, наименованието на брандовете и баркода, номера на самия продукт, по който може да се идентифицира, че е от въпросната проблемна партида. Когато говорим за стоки от европейски производители или вносител на територията на Европейския съюз, той може да бъде задължен да изтегли всяка една стока, за която е доказано по безспорен начин, че не съответства на действащите за територията на европейското икономическо пространство стандарти, регламенти, директиви, и да я унищожи", обясни експертът.

Габриела Руменова посъветва потребителите да обръщат внимание на това кой е производителят и вносителят на съответната стока, особено ако е от страна извън Европейския съюз. 

"Потребителите също трябва да бъдат отговорни, когато закупят дадена стока, да я съхраняват правилно, спазвайки указанията, да следят срока и начина на съхранение“, допълни тя.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Gabriela-Rumenova-Propionaldehidut-mozhe-da-uvredi-reproduktivnata-sistema-2140289
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.