Изпитанието да преминеш през подлез в Пловдив
Автор: Георги Кирилов 19:23 / 22.06.2024Коментари ()9271
© Plovdiv24.bg
Паметната плоча на Априлци, скрита зад дюнери в подлез. Общината нехае. Прегазена жена, която не може да премине през подлеза. Общината нехае. Подлезите на Пловдив - местата, в които пловдивчани изпитват неудобство, лека погнуса и много страх. След години, през които голяма част от тях бяха отдадени на концесия, те вече се стопанисват изцяло от Община Пловдив. Последната концесия на подлез "Археологически“ изтече през миналата година, след неколкократно удължаване.

Резултатът от нея е, че общината си върна управлението на античните мозайки в ранноантичната "Къща Ейрене“. Един от обектите, с който Пловдив кандидатства за вписване в ЮНЕСКО. С това обаче общината стана собственик и на построеното от концесионера – впечатляващия, с вид на черен обелиск, търговски център, с подвизавал се преди години ресторант в него.

Надстроени павилиони на пешеходното ниво, продължаващи да предлагат конфекция на ниво "секънд хенд“ в центъра на града. Страхотна визия за град -"Европейска столица на културата“. Не чухме досега от кмета каква е визията за бъдещето на подлеза. Единствено станахме свидетели на новопоявили се вендинг и кафе автомати, явно на някой "важен човек“.

Това не е първата внезапна поява на кафе и вендинг автомати на общински места в последните месеци. Дали имат схема за разполагане, съгласуване в НИНКН и проведен търг за мястото? Не, нямат. Поне няма такова решение на Общински съвет. Появяват се точно в момент, в който от прокуратурата пишат писма до Общински съвет Пловдив, с указания за проверка на мобилно-разположените съоръжения в града. Не знаем и за визията на кмета и за подлеза на "Трумонциум“.

Той е от по-дълго време общински. Преди години кмета на Район "Централен“ премахна незаконните магазини на пешеходно ниво и анонсира изготвянето на проект за ремонт. Подлезът трябваше да е и една от входните точки за реновирания "Форум - изток“. Ремонтът на който все още не е започнал.

Благодарение на наследството от предходни мандати, общината все пак има визия за друг подлез - този на "Чифте баня“. Подготвен бе проект, който отлежава по бюрата на чиновниците вече 5 години. Новата визия на подлеза е показвана нееднократно – чисто, спретнато, с камери, асансьори, охрана и художествена галерия в него.

Подготовката на проекта бе с цел подлезът да поеме потока от гости на града, преминаващи от планирания многоетажен паркинг /на мястото на бившата сграда, използвана от ТЕЛК/ до кв. "Капана“ и центъра на града. За съжаление, до реализиране на проекта така и не се стигна.

За подлеза на бул. "Шести септември“ на пл. "Съединение“ също бяха представени през годините идеи. Част от тях включваха съвместни инициативи на Общината и Археологическия музей. Но и те останаха само в сферата на "актуални теми за пресконференции“. След поредица от наводнения в подлеза на "Аптека Марица“ бе извършен частичен ремонт на канализацията.

След това помещенията бяха отдадени под наем по наредбите на Общината. Сега там има банички, гироси и 1 магазин за телефони. А този подлез е естественото продължение на Главната. Същата главна улица, на която са пукали пушки по време на Априлското въстание и където е поставена паметната плоча на Априлци. Удобно скрита зад дюнери. Това ни е отношението към историята.

Пловдивчани говорят за най-дългата пешеходна улица в Европа, а тя минава от тук. Дали това е визия, отговаряща на този, произнасян с гордост факт? За другите подлези в Пловдив визия не е представяна. Говори се предимно за грижа. Грижите обаче явно не са достатъчни. Настоящият мандат стартира трагично с катастрофа със смъртен случай на жена, пресякла бул. "Цариградско шосе“.

Като нелепа причина се посочва невъзможността да се премине през подлеза, свързващ кварталите "Тракия“ и "Източен“. Чистотата, смесващите се миризми на закуски, пуканки, дюнери, съчетано с изоставени и полуразрушени магазини, създава една отблъскваща картина за град "Европейска столица на културата“. Грижата е недостатъчна или липсва. А като няма грижа и визия, то за какъв детайл изобщо можем да говорим?


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izpitanieto-da-preminesh-prez-podlez-v-Plovdiv-2161180
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.