Става мултимилионерка на 29 години, но раздава 90% от парите си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:12 / 25.06.2024Коментари ()5385
© Reuters
Марлене Енгелхорн е австрийска и германска активистка и наследница, известна с това, че застъпва реформата на политиките за данък върху наследствата.

Потомка на Фридрих Енгелхорн от семейството, основало концерна за химическата промишленост BASF, и внучка на Петер Енгелхорн, Енгелхорн наследи значително състояние от баба си, Traudl Engelhorn-Vechiatto [de], чието богатство се оценява на 4,2 милиарда долара (3,8 милиарда евро).

Тя привлече вниманието на медиите, след като каза в интервю, че подкрепя данъка върху богатството и желае да бъде обложена с 90% данък върху наследството си или да дари 90% от богатството си .

Енгелхорн е и основател на Tax me now, германска инициатива, лобираща за по-високи данъци за богатите.

Когато баба ѝ почива през септември 2022 г., тя наследява милиони от семейното наследство. Средствата на фамилията се оценяват на около 3,8 милиарда евро според Forbs, но не е публично известно колко от тях са получени от Марлене.

Наследството на 31-годишната Марлене Енгелхорн вече е разпределено: гражданският съвет в Австрия е предоставил наличните 25 милиона евро на общо около 80 организации и сдружения, информира германската обществена медия АРД. Според ръководителката на проекта Александра Ванг основната цел на тази акция е да се намали неравенството в обществото и да се дадат повече възможности на хората в неравностойно положение.

С богатството си тя иска да допринесе за един по-добър свят. 

Енгелхорн е запазила за себе си сума, която да улесни прехода ѝ към професионалния живот. Младата жена не се притеснява за бъдещето си: "Моето привилегировано положение ще ми е от полза и след преразпределението на богатството ми", заяви пред "Deutsche Welle" Енгелхорн още в началото на кампанията. 31-годишната жена застъпва мнението, че не е демократично богатите хора да разпределят наследството си според личните си предпочитания и интереси.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Stava-multimilionerka-na-29-godini-no-razdava-90-ot-parite-si-2164274
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.