Палят чеверметата в Родопите
Автор: Данислава Вълкова 17:33 / 05.07.2024Коментари ()10933
Трескава подготовка и последни детайли по организирането на фестивал на родопската кухня тече в планинското градче Баните, предава Plovdiv24.bg. Всичко се наблюдава под зоркия поглед на кмета Павлин Белчев. В малката община, която се намира на 110 км от Пловдив и на 40 км от Смолян, до която се достига по един изключително живописен път, всяка година се провежда уникален фестивал, който показва вкусната кухня на Родопите. И тази година в центъра на площада, на 6 юли, събота, от 18.00 часа започва събитието с разпънати маси, отрупани с храна.

Страхотните ястия. някои известни на широката публика, някои не съвсем. Всеки един посетител напълно безплатно може да опита пататници, клинове, вкусни чевермета, дроб сърма, питки със сирене. На място на центъра възрастна майсторка ще прави колаци. Разбира се, място ще си намери и качамака, който ще се предлага в няколко разновидности - със сирене, праз лук, месо. 

Нещо уникално за района на Средните Родопи е така нареченият "смидар"- хляб , който се смила с ръце и се оставя на изсъхне, слага се масло, стафиди, прясно мляко, мед, орехи, портокалови кори или лимонени кори. Може да се приготвя и от царевична пита.

Интересна е и така натечената "фодулка", която представлява пърленка, приготвена на печка в средата, на която се прави дупка и се слага масло. Няма как на фестивала да няма мекици и баклава, домашно сладкото от диви ягоди, боровинка, дюля, домашно приготвено сиропи, овче и краве мляко, сирене и кашкавал.

Традиционно ястия на зрял фасул с булгур, което е едно от най-атрактивното, вкусни уникални ястия за родопската кухня.

На място има и обособен родопски кът.

Фестивалът се реализира по проекта - "Мост на културното наследство", като местна инициативна група на общините Лъки, Баните, Чепеларе.

Два дни ще се провежда и "Загражден филм фест "- в читалището с документални филми, което тази година отбелязва своята 90-годишнина.

Фестивалът преминава и в горско парти на поляна в планината. В програмата са включени много музика, песни, народни хора.

Както всяка събота и неделя и тази ще има курбан за здраве на връх Свобода, където жителите на всяко село в околията се събират на раздумка. Много туристи се качват и заради чешмите с уникална вода - 54 на брой, както и за да наберат горски ягоди, малини, бял трън, мащерка, жълт кантарион, лайка и да подпишат истински чист планински въздух.


Още по темата: общо новини по темата: 1072
30.09.2024 »
28.09.2024 »
27.09.2024 »
25.09.2024 »
24.09.2024 »
24.09.2024 »
предишна страница [ 1/179 ] следващата страница

Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Palyat-chevermetata-v-Rodopite-2175925
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.