Читател: Реката пресъхва мистериозно от петък до понеделник
Автор: Диана Бикова 21:32 / 07.07.2024Коментари ()15359
Читател на Plovdiv24.bg съобщи за странен режим на река Дермен дере в кв. "Прослав". Ето какво ни написа:

"Здравейте, обръщам се към Вас с молба, за да информирате обществото за много неприятен казус, с начало лятото на 2023 година. 

Миналата година, в началото на месец юли, започна системно пресушаване на река Дермен дере, в района на "Прослав". Подал съм множество сигнали до Басейнова дирекция, дори заедно обикаляхме по коритото на реката. За съжаление, тази дирекция се оказва неспособна да открие и накаже, виновника за пресушаването на реката.

На 30.06.2024 г. казусът започна отначало. Реката се пресушава в петък вечер и се пуска отново в понеделник или вторник. Отбиването на водата се прави в района на село Първенец. За съжаление, до този момент не е открито точното място. Реката е важна за множество животински видове и екологичната система в района на "Прослав" и Гребната база.".

Потърсихме кметицата на Първенец Ренета Плевнелиева, за да разберем какво се случва. Обяснението на мистерията с изчезването на водата от реката е повече от тривиално. Оказва се, че Институтът по тютюна и тютюневите изделия, базиран в съседното село Марково, има разрешение да използва водата за напояване на насажденията, които отглежда в близост до река Дермен дере.

"От института предварително подават заявление, с което уведомяват кога искат да  поливат и водата се отклонява към големия напоителен канал. Това по никакъв начин не нарушава водоснабдяването в нашето или съседните населени места, тъй като питейната вода се подава по вътрешния канал" - коментира Плевнелиева.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chitatel-Rekata-presuhva-misteriozno-ot-petuk-do-ponedelnik-2177641
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.