Масови проверки по родните пазари, глобите са доста солени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 08.07.2024Коментари ()2852
©
До 10 хил. лв. може да стигне глобата, ако пазарите са мръсни и вони от разлагащи се продукти.

Това предвиждат новите текстове в проектозакона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на земеделието и храните и всеки може да каже мнението си до 10 юли.

За хигиената по фермерските пазари глобите са от 500 лв. до 1500 лв., но при по-тежки провинения те могат да стигнат и 10 хил. лв., става ясно от текстовете. За чистотата персонално отговарят организаторите на пазарите, а контролът за първи път се възлага на кметовете и съответната администрация, която те назначават.

Така фермерските пазари вече са грижа на общините, които до този момент се чудеха какво да правят с тях. "За нас е важно, че със закон се уреждат правата и отговорностите и кой кой е".

Това коментираха пред "Телеграф" Тенчо Христов, един от организаторите на пазара пред Министерството на земеделието, и Николай Генов, организатор на Фермерския пазар на Римската стена в столицата. Каква е ситуацията в момента провери "Телеграф" на три пазара в столицата, особено след десетки оплаквания на читатели, че по време на жегите на Женския пазар миризмата на вкиснато и разлагащи се продукти е била нетърпима.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Masovi-proverki-po-rodnite-pazari-globite-sa-dosta-soleni-2178398
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.