Започна записването в Технически университет-София, филиал Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:42 / 08.07.2024Коментари ()2900
©
20 процента повече кандидати за инженери, сравнение с миналата година, са подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет-София.

Традиционно, най-голям е интересът към специалност "Компютърни системи и технологии“, където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на няколко стотни от максимума 30 точки.

Засилен е и интересът и към останалите 12 специалности на висшето училище, които са в областта на електрониката, електротехниката, автоматиката, машиностроененето, транспорта, авиацията, печатните комуникации и индустриалния мениджмънт.

За втора поредна година, висшето училище приема студенти и в най-новата специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект“, разработена по проект на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и съобразена с темата-приоритет за Европа. Според директора на Филиала доц. Никола Шакев, специалностите на висшето училище са изключително актуални, отговарящи на пазарното търсене и това е основната причина за повишения интерес на кандидат-студентите тази година.

"Навлизането на нови високотехнологични производства и нуждата от развиване на сега съществуващите,обуславят все по-голямата потребност от висококвалифицирани инженерни кадри. Като се добави и бурното развитие на индустриалните зони около Пловдив, нашите студенти получават отлични възможности за реализация и това е основната причина за все по-големия интерес на кандидатите към инженерните специалности“ – коментира още доц.Шакев.

400 бакалаври в редовна форма на обучение ще приеме тази година по държавна поръчка Филиалът на ТУ-София в Пловдив. Записването на новоприетите студенти започна днес /8 юли 2024г. / и ще продължи до 13 юли /събота/ включително. Документи се приемат всеки ден от 8.30 до 16.30 ч. в двете факултетни канцеларии, в зависимост от избраната специалност, на етаж 2 в IV-ти учебен корпус на ул. "Цанко Дюстабанов“ 25.

Кандидатите, които не са успели да влязат в желаната специалност на първо класиране, могат да потвърдят участие във второ класиране. То ще бъде обявено в късния следобед на 13 юли 2024г./събота/.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zapochna-zapisvaneto-v-Tehnicheski-universitet-Sofiya-filial-Plovdiv-2178711
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.