Отлична новина за три района в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:19 / 08.07.2024Коментари ()14938
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите "Източен“, "Западен“ и "Южен", съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков.

Общата стойност на отличения проект е 1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране.

Със спечеления проект Община Пловдив е кандидатствала пред Министерство на енергетиката по програма "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

"След изпълнението на проекта ще бъдат спестени поне 30% от средствата за електроенергия за улично осветление, което е сериозна икономия за Община Пловдив. Освен това ще бъдат сменени близо 4000 осветителни тела в три района на града“, коментира ресорният заместник-кмет Владимир Темелков.

Основната цел на проекта е да се изгради модернизирана общинска система за улично осветление (СУО) чрез въвеждане на мерки за електроенергийна ефективност в три пловдивски района на град Пловдив – "Източен“ (м/у бул. "Цариградско шосе“, ул. "Ландос“, ул. "Крайречна“, и бул. "Шести септември“ и бул. "Цариградско шосе“ и м/у ул. "Ландос“, ул. "Бъндерица“ и ул. "У. Уилсън“); "Южен“ (в кв. "Коматево“, кв. "Беломорски“, кв. "Остромила“, и м/у ул. "Кукленско шосе“, бул. "Ал. Стамболийски“, бул. "Македония“ и ул. "Бачо Киро“) и "Западен“ (в кв. "Прослав“, м/у бул. "Копривщица“, бул. "Пещерско шосе“, ул. "Царевец“ и ул. "София“ и м/у бул. "Копривщица“, ул. "Ясна поляна“ и бул. "Свобода“).

По проекта се предвижда подмяната на 3948 осветителни тела със съвременни LED такива и изграждане на система за автоматизирано управление и контрол и въвеждане на ВЕИ-базирано захранване за СУО.

С настоящия проект, Община Пловдив ще намали емисиите на CO2, енергийното потребление и финансовите разходи за ел. енергия, както и ще подобри условията за живот на пловдивчани и гости на града. Проектът е в унисон с водещи стратегически планове в национален и европейски контекст, като допринася за намаляване на енергийното потребление, замърсяване с вредни емисии, повишаването на електроенергийната ефективност, ползването на ВЕИ и др.


Още по темата: общо новини по темата: 24
30.07.2024 »
08.02.2023 »
29.09.2022 »
21.09.2022 »
25.08.2022 »
08.08.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otlichna-novina-za-tri-raiona-v-Plovdiv-2178942
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.