До 2500 евро/кв.м за жилище в центъра на Пловдив, най-активно е предлагането в "Беломорски" и "Смирненски"
Автор: Гено Петров 09:14 / 19.07.2024Коментари ()4206
©
През второто тримесечие на 2024г. пазарът на недвижими имоти продължава да бъде все така активен и стабилен. Няма и следа от затишие, каквото се предвиждаше през предходните тримесечия на изминалата 2023г, а също така не се наблюдава и спад в цените на имотите. Даже напротив – в края на второто тримесечие НСИ отчита рекорден ръст от 16% на цените на жилищата в страната през първото тримесечие на настоящата година.

През второто тримесечие на годината не се забелязват значителни разлики при  пазара на недвижими имоти в Пловдив. Жилищата, към които проявяват интерес купувачите, са предимно двустайни и тристайни апартаменти. Повечето от сделките се случват с помощта на банково кредитиране. Не се отбелязва много висок ръст в търсенето, но няма и промяна или спад в цените на имотите. В града под тепетата от известно време се наблюдава една нова тенденция – по-голямо поскъпване на новото строителство.

Отчита се ръст при търсенето на парцели в сравнение с предходното тримесечие на годината. Относно търсенето и предлагането на къщи, селата около Пловдив продължават да стават все по-актуални сред търсещите подобни имоти. Повечето от тези села са доста добре уредени - разполагат с канализация, както и детски градини и училища, а близостта до града също е голямо удобство за работещите там.

Средните цени на имотите могат да варират от 1000 до около 1500 евро/кв.м. в зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение. Предпочитани квартали в града са "Северен", "Христо Смирненски", "Тракия" и "Център".

Средните цени на имоти за продажба в центъра на Пловдив могат да варират от около 1500 до 2500 евро/кв.м., в "Северен" те са между 1000 – 1500 евро/кв.м., в Христо Смирненски между 800 – 1200 евро/кв.м., а в Тракия варират от 900 – 1500 евро/кв.м. в зависимост от характеристиките на имота и неговото състояние. По данни на агенцията се наблюдава лек интерес при търсенето на търговски и офис площи.   

Основният дял при предлагането остава за апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в кварталите Беломорски със средна цена около 1050 евро/кв.м., "Христо Смирненски" и "Южен", където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., и  Център с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2023г. ръстът е с близо 7%. Според НСИ няма такъв тримесечен ръст през последните осем години. Специалистите в бранша обясняват покачването на цените със засилено търсене. Много от хората, които в последните няколко тримесечия се бяха отдръпнали от пазара и бяха с очаквания цените да намалеят, сега отново бързат да купуват, притеснени, че с влизането на еврото у нас имотите ще станат още по-скъпи. Освен това, фактори като повишаването на заплатите, както и все още ниските лихви по ипотечните кредити също допринасят за нестихващото търсене при купувачите.

По данни на Arco Real Estate по-голям е делът на сделките с ипотечно кредитиране, а голям процент от тях се реализират след отстъпка в цената при преговорите за покупка.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Do-2500-evrokvm-za-zhilishte-v-centura-na-Plovdiv-nai-aktivno-e-predlaganeto-v-Belomorski-i-Smirnenski-2192613
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.