Проф.Шиваров:Медиите свеждат църковните теми до водосвети при откриване на фирми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:38 / 07.10.2004Коментари ()2809
В Европа сега се върви към принизяване на богословието, което може би не е така ясно изразено в САЩ. В частните американски училища и университети предметите "религия" и "богословие" са на по-високо научно ниво от държавните. Това мнение изрази днес проф.протопрезвитер д-р Николай Шиваров пред делегатите на Шестия конгрес на православните богословски университети, който се провежда у нас, съобщи БТА.
Според проф. Шиваров у нас и в Западна Европа се утвърждава секуларна култура, имитираща църковния живот и улеснявана от слабата дейност на духовниците. Гражданските ритуали са задължителни и често отразяват църковни обреди, например при венчаване при венчаване. Атрактивни учебни дисциплини, като английският език, се поставят като алтернатива на предмета "религия", посочи проф. Шиваров. Той отбеляза, че в медиите църковните теми често се свеждат до водосвети при откриване на фирми.
От 5 до 10 октомври в София се провежда Шести конгрес на висшите православни богословски школи под мотото “Православното богословие и съвременният свят”. Форумът е под патронажа на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и Негово Светейшество българския патриарх Максим. Богословският факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” е организатор на конгреса, в който ще участват около 40 делегати от 20 страни. Сред тях са едни от най-известните учени -богослови: акад. митрополит Йоан Зизиулас от Цариградската патриаршия, митрополит Даниил /Яшки/ от Румъния, проф. Драгас от САЩ, проф. Николау от Германия, проф. Гонис от Гърция, епископ Игнатий Мидич от Сърбия, архиепископ Амфилохий Радович от Черна гора, архимандрит Георги Папатомас от Франция, проф. Джон Беър от САЩ.
От България са представени всички висши учебни заведения, където се преподава православно богословие – в София, Велико Търново, Шумен и Кърджали (филиал на Пловдив). В съпътстващата програма на конгреса са включени посещение в Рилския манастир, Националния исторически музей, пленер на деца от неделните училища, изложба на ценни книги в библиотеката на Богословския факултет.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/ProfShivarov-Mediite-svezhdat-curkovnite-temi-do-vodosveti-pri-otkrivane-na-firmi-2201
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.