Плащанията по животновъдните екосхеми ще бъдат направени до края на другата седмица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:36 / 24.07.2024Коментари ()929
©
CAP4US

 

До края на другата седмица ще платим животновъдните екосхеми. Става дума за Еко-ПЗП (постоянно затревени площи) и Еко-БЖ (биологично животновъдство). Това заяви Петя Славчева – заместник изпълнителен директор на ДФЗ с ресор „Директни плащания“, пред парламентарната Комисия по земеделие.

Четете още: Забавените плащания по екосхемите са пагубни за фермерите

Друг депутатски въпрос, който също получи отговор, беше относно това, дали ще бъдат коригирани плащанията по екосхемите и кога ще бъде платено на кандидат бенефициенти с неправомерно наложена санкция. 

„Там, където наистина установим, че има административна грешка, средствата ще бъдат платени. Това ще стане, когато приключим с всички оторизации по Кампания 2023. Едва тогава ще се върнем назад и ще преразгледаме това, което сме изчислили до момента”, увери Славчева.

Нека припомним, че до 30 юни ДФЗ изплати общо 1,539 млрд. лв., което представлява усвояване на повече от 97% на предвидения бюджет. Европейския регламент позволява до 5% от бюджета за дадена кампания по директните плащания да бъдат разплатени и след 30 юни. Това означава, че няма неусвоени средства.

От друга страна обаче, фермери, кандидатствали по Еко-БЖ, Еко-БРЕИ, Еко-ПЗП и Еко-ТН, все още чакат своето подпомагане и недоволстват от неспазването на сроковете, колкото и индикативни да са те. „Стопанствата разчитат на коректност. С всичките просрочия чак такъв батак е нямало”, категорични са те.

По последна информация от бранша, изпълнителният директор на Фонда Ива Иванова е уверила, че средствата по Еко-ПЗП (Поддържане на постоянно затревените площи), Еко-БЖ (Биологично животновъдство) и биологично пчеларство ще бъдат разплатени до края на месец юли 2024 г. A хуманното отношение ще бъде разплатено на стопаните през първите 15 дни на месец август.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Plashtaniyata-po-zhivotnovudnite-ekoshemi-shte-budat-napraveni-do-kraya-na-drugata-sedmica-2210881
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.