Разбита престъпна група при съвместна акция на българската и испанската полиция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:28 / 07.10.2004Коментари ()1772
Организирана престъпна група е установена след съвместна работа на полицейските служби на Испания и България, съобщи пресцентърът на МВР. В продължение на четири месеца са осъществявани проучвания и координация, обменяни са данни и информация по случая.
Задържани са петима от деветчленната група на възраст от 24 до 38 години.
Установено е, че от дълго време те са се занимавали с незаконно отнемане и трафик на моторни превозни средства, домови кражби, фалшифициране на документи, пари и кредитни карти. В актива им фигурират също измами и незаконно притежаване на оръжие. Деветимата са пребивавали във Валенсия с фалшиви документи, което е затруднило установяването на самоличността им. В хода на разследването станало ясно, че при кражбите на автомобили от марките „Ауди”, „Фолксваген”, „Нисан” и „Мерцедес” са използвани ключове-мостри с много добро качество. При обиск в жилището на един от задържаните са иззети значителна сума в евро и портативен компютър, с който са били изработвани фалшиви кредитни карти. В дома на друг са намерени 5 300 таблетки екстази, пистолет „Макаров” със заглушител и електронна апаратура от висок клас.
По време на полицейската операция в Испания са открити откраднати „Ауди А6”, „Нисан Террано”, камион „Ивеко”, регистрационни табели и документи за 18 превозни средства, фалшиви кредитни карти и документи за прикриването им и скъпа техника, закупена с фалшивите карти. Установено е, че единият от задържаните е автор на три взломни кражби, извършени на територията на чуждата държава.
Четирима от задържаните имат влезли в сила присъди в България за кражби и въоръжени грабежи, съобщи на пресконференция главният секретар на МВР генерал-лейтенант Бойко Борисов.
За лидер на престъпната групировка се счита задържаният Румен Стойчев, за когото в информационните масиви на полицията няма данни да е напускал официално страната. Установено е също, че двама от задържаните Николай Колев и Ивайло Василев са заподозрени за извършването на въоръжения грабеж във Велико Търново на 30 август 2002 година. За Василев също няма данни да е напускал страната
Работата по случая продължава. Българската полиция ще изяснява криминалното минало на трима от задържаните, за да се подготви евентуалната им екстрадиция.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Razbita-prestupna-grupa-pri-suvmestna-akciya-na-bulgarskata-i-ispanskata-policiya-2215
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.