Лекар: Пиенето на бира е нож с две остриета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:37 / 05.08.2024Коментари ()5338
©
"По принцип в горещините най-добре е да се поемат повече течности - вода, сокове, айрян. Сега, на плажа, повечето хора много обичат да пият бира. Тя обаче е нож с две остриета. Да, с бирата се приема и вода, но хмелът и спиртът в нея ускоряват филтриращата функция на бъбреците, което ги натоварва. Заедно с това се губят и жизненоважни елементи като калий, магнезий, желязо, калций, витамин С и др., което нарушава електролитния и киселинно-алкалния баланс на организма".

Това каза в интервю за вестник "Утро" урологът д-р Александър Бальовски, който има има специален интерес към диагностика и лечение на бъбречно-каменна болест и онкологични заболявания на пикочо-половата система, лапароскопска хирургия.

"Водата, която постъпва в тялото, се изхвърля по няколко начина: чрез дишане, потене и уриниране. През летните месеци, особено при по-високи температури, когато дишането се учестява, потенето е засилено, ако човек приема намалено количество течности, се затруднява филтрационната способност на бъбреците, които от своя страна обичат водата.

"Урината е резултат от филтрацията на кръвта чрез бъбреците и съдържа вредни за организма продукти, които се изхвърлят с помощта на водата. Колкото по-малко е водата, толкова по-концентрирана е урината. Колкото по-концентрирана е тя, толкова по-голяма е опасността от химично дразнене на лигавицата на пикочния мехур и от образуване на конкременти в пикочо-отделителната система".

Затова съветът ми е: Пийте повече вода. Алкохолът е основен враг на целия организъм, включително на отделителната система. Той и газираните напитки водят до обратен ефект. Ако например пиете кола, тя задоволява жаждата ви за момента, но не удовлетворява физиологичната ви нужда от прием на течности."


Още по темата: общо новини по темата: 1064
18.09.2024 »
17.09.2024 »
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Lekar-Pieneto-na-bira-e-nozh-s-dve-ostrieta-2215754
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.