Полудяха! Кой може да си позволи такива цени?
Автор: Цвети Тончева 19:21 / 15.08.2024Коментари ()9119
©
Имотите у нас достигнаха бомбастични цени. Собственици и брокери са полудели в бясна надпревара със самите себе си, без изобщо да се съобразяват с джоба на българина. Предлагат се възмутително високи цени на стари и порутени къщи в затънтени села, с по 2-3 жители, или на нови жилища с оскъдна квадратура. Въобще, купува ли някой в момента? И кой може да си позволи къща на село на цена от 200 000 – 700 000 евро? Разбира се, повечето в новопостроен комплекс, с уж супер качествени материали. 

Парче земя на село също се оказва мисия невъзможна за средностатистическия българин. Сумите са баснословни - между 40, 70 и повече евро на квадратен метър и то за земеделска площ. Ако земята е парцел в регулация, то тогава цените са още по-стряскащи. Уточняваме, че става въпрос предимно за селата около Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Габрово, Велико Търново.

В Североизтока и те не си поплюват много. И там цените катерят с бясна скорост. И за да не сме голословни ви предлагаме няколко примера, предимно от Пловдивско:

Парцел от 4001 кв.м земеделска земя, която не е в регулация, в землището на село Белащица, област Пловдив, се предлага за бомбастичната сума от 600150 евро, или 150 евро/кв.м. Парцелът трябва да е златен, тъй като се намира между двете села Белащица и Марково и в непосредствена близост до "Марково вилас парк" със страхотна панорамна гледка към Пловдив, Марково, Белащица и планината!, примамват продавачите.

Агенция предлага парцел в с. Скутаре за 275 000 евро / 65.00 евро/кв.м /, този път в регулация, в близост до центъра на селото. Идеален имот за затворен комплекс или разделянето на парцела на единични УПИ-та, пишат брокерите.

Продава се поземлен имот с площ от 3590 кв.м., подходящ за жилищно строителство, в с. Труд, непосредствено граничещ с регулацията на селото. Граничещ, но не в него. Цената е 185 000 евро (52 евро/дка).

И още една стряскаща оферта - Продава се къща в село Марково за 698 000 евро, или 2289 евро/кв.m. Агенцията посредник отбелязва, че имотът е забележителен, с впечатляващи гледки към тепетата и планината само на минути от Пловдив, в с. Марково. Къщата с площ от 304 кв.м и двор от 390 кв.м и е разположена в елитен затворен комплекс със съвременна инфраструктура на асфалтов път, обособен вход с бариера, контрол на достъпа, канализация, водоснабдяване, детски площадки и зони за отдих. Приказно, но колко могат да си го позволят!

Ако продължите да търсите ще се натъкнете на още много куриозни оферти и то не само от Пловдив и региона, където някак си оправданието за високите цени би било по-допустимо. Примерите са от цялата страна, с малки изключения. 

Имотни експерти коментират, че все по-често българите купуват земи и жилища в Гърция, на два пъти по-евтина цена. Дали пък да не опитаме и в Палма де Майорка?! Може да ни излезе по-евтино.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Poludyaha-Koi-mozhe-da-si-pozvoli-takiva-ceni-2228629
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.